Zagrebačka Gavela na pozorišnom festivalu u Užicu (video)

UŽICE-Predstava po Čehovljevom komadu  “Tri sestre” u izvođenju Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba ,u režiji Slobodana Unkovskog,nastupila je četvrte večeri na 19.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Reditelj Slobodan Unkovski ,čiji je ovo rediteljski debi u Hrvatskoj,isiče da je igrati Čehova uvek preozbiljno,patetično i preteško i da držeći se integralnog teksta,nije eksperimentisao.

 

“U predstavi mi ne razotkrivamo,nego pokušavamo da dopremo do toga što je Čehov napisao pre 100-tinjak godina o ljudima i životu.Nismo opterećeni onim što uvek imate kada radite klasike,a to je da postoje modeli i da svi znaju kako to treba da se odigra.Zajedno sa dosta hrabrim ansamblom Gavele uspeo sam da otvorim pore Čehova i da se  zapitamo šta to sve znači danas”,rekao je Unkovski posle predstave.

 

Glumica Jelena Miholjević,koja u igra Olgu,jednu od tri sestre,ističe uspešnu saradnju sa Unkovskim,koja je rezultirala,kako kaže,lakoćom u radu iako je reč o delu Čehova.

“Prva misao kada radite Čehova je da će biti emocionalno naporno sa puno nerviranja,pucanja,razmišljanja,traženja…A mi smo tu predstavu sa ljubavlju i neverovatnom lakoćom uradili,zbog odnosa reditelja i glumaca.Jedan izuzetan osećaj i naravno da bi svi ponovo radili sa Unkovskim”,kaže Miholjevićeva.

Pričajući o  predstave Ozren Grabarić ,koji tumači Andreja Sergejeviča,ističe da u Čehovljeve Tri sestre uvek postoji neki neotkriveni i nepoznati svet i o prepoznavanju komedije u drami i drame u komediji.

 

“U nekoj tragediji treba naći onu suprotnu tačku i prvo nju moramo naći da bi pokazali tragediju.Moj lik Andreja počinje upravo tako,u jednom povišenom sretnom  raspoloženju oslobađanja od očeve stege i početka jednog novog života.Njegova živahnost se počinje gasiti kada se oženi”,rekao je Grabarić.

Užička publika ocenila je zagrebačku predstavu ocenom 4,03.

 

U nedelju na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu nastupiće Centar za kulturu Tivat i Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom “Filomena marturano” u režiji Jagoša Markovića.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.