Smeće skratilo rutu Limske regate

PRIJEPOLJE – Limska regata održaće se sutra, na Svetski dan zaštite voda, ali će ove godine ruta biti skraćena i to u dve etape.

Tome su uzrokovali, kažu u nevladinoj organizaciji Euromost iz Bijelog Polja, čiji rafteri i čamci od osnivanja Regate učestvuju u njoj, nezainteresovanost bijelopoljske Turističke organizacije da bude domaćin Regate, ali i zagađenost reke zbog čega rafteri nisu hteli da prođu kroz Bijelo Polje.

Limska regata ranije se kretala od Plava preko Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, do Prijepolja. Upravo su ove opštine ranije bile organizatori Regate.

Limska regata
Foto: Rina, A.Rovčanin

„Ovog puta Limska regata će proći od Plava do Andrijevice, preskočiće Berane i Bijelo Polje, pa nastaviti od Kumanice, na samom ulasku Lima u Srbiju do Prijepolja. Zbog čega je Berane odustalo od učešća ne znam, ali je poznato da TO Bijelo Polje Limsku regatu nije uvrstila u ovogodišnji plan i program. Sve i da jeste, rafteri, mnogi od njih su nam tako rekli, ne bi prošli kroz Bijelo Polje zbog zagađenosti Lima kroz ovu opštinu. Regata je mogla bez učešća TO u organizaciji da prođe kroz Bijelo Polje, ali učesnici na to nisu hteli da pristanu. Oni vole da vide lepe predele, a ne smeće i kanalizacione ispuste“, objašnjava Almer Mekić iz organizacije Euromost.

Mekić dodaje da se smeče nekontrolisano odlaže na obalama Lima i da su do sada registrovane 42 veće i mnoštvo manjih divljih deponija.

„Lim je na području Bijelog Polja trenutno najzagađenija reka u regionu, koja na ovom području leti predstavlja ogroman rizik zaraze jer se u nju uliva čak 5.000 kanalizacionih izliva“, kaže Mekić.

Izvor: Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.