Zadužbina kneza Lazara stecište slikara i književnika (VIDEO)

PRILIPAC – Pri crkvi u Prilipcu, zadužbini kneza Lazara, koja je sagrađena 15 godina pre Kosovskog boja, već 27 godina živi umetnička kolonija. U tri galerije ove crkve nalazi se više od 500 slika i skulptura umetnika iz celog sveta.

Dela umetnika iz desetak zemalja popunila su galerije prilipačke crkve i to bogatom zbirkom od preko 500 slika i skulptura. Slikar Hadži Branko Nikitović dolazi iz Višegrada, a učestvuje na umetničkoj koloniji jer veruje da se na ovaj način čuvaju kultura i tradicija ovog kraja.  

„Već smo 27. godinu zajedno. Mogu da kažem da je, u ovom okruženju i vremenu u kom smo sada trenutno, ovo poslednja linija svega onoga što se zove kulturna baština, događaj od značaja i vrednosti“, rekao je slikar Hadži Branko Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Spoj istorije i mitova koji se vezuju za prilipačku crkvu, zadužbinu kneza Lazara, koja je sagrađena 15 godina pre Kosovskog boja, budi radoznalost i maštu slikara i fotografa.

„Sva ova umetnička dela se nalaze u mnogim domovima po čitavoj Srbiji jer se mnogo slika pokloni porodicama, a i slikari kada se vraćaju kući ponesu pa dele slike širom Evrope“, ističe predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Umetnička kolonija u Prilipcu stigla je do 27. saziva, a ove godine učestvuje oko 25 slikara i fotografa koji će stvarati narednih 10 dana.

„Značaj kolonije je zaista veliki. Osim što kolonija okuplja slikare iz čitave Evrope, ovo mesto okuplja ljude koji stvaraju umetnička dela u duhu pravoslavlja“, kaže Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Pored slikara, Prilipac je ovih dana stecište i književnika jer će biti dodeljena književna nagrada „Pečat kneza Lazara“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.