Zadužbina kneza Lazara stecište slikara i književnika (VIDEO)

PRILIPAC – Pri crkvi u Prilipcu, zadužbini kneza Lazara, koja je sagrađena 15 godina pre Kosovskog boja, već 27 godina živi umetnička kolonija. U tri galerije ove crkve nalazi se više od 500 slika i skulptura umetnika iz celog sveta.

Dela umetnika iz desetak zemalja popunila su galerije prilipačke crkve i to bogatom zbirkom od preko 500 slika i skulptura. Slikar Hadži Branko Nikitović dolazi iz Višegrada, a učestvuje na umetničkoj koloniji jer veruje da se na ovaj način čuvaju kultura i tradicija ovog kraja.  

„Već smo 27. godinu zajedno. Mogu da kažem da je, u ovom okruženju i vremenu u kom smo sada trenutno, ovo poslednja linija svega onoga što se zove kulturna baština, događaj od značaja i vrednosti“, rekao je slikar Hadži Branko Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Spoj istorije i mitova koji se vezuju za prilipačku crkvu, zadužbinu kneza Lazara, koja je sagrađena 15 godina pre Kosovskog boja, budi radoznalost i maštu slikara i fotografa.

„Sva ova umetnička dela se nalaze u mnogim domovima po čitavoj Srbiji jer se mnogo slika pokloni porodicama, a i slikari kada se vraćaju kući ponesu pa dele slike širom Evrope“, ističe predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Umetnička kolonija u Prilipcu stigla je do 27. saziva, a ove godine učestvuje oko 25 slikara i fotografa koji će stvarati narednih 10 dana.

„Značaj kolonije je zaista veliki. Osim što kolonija okuplja slikare iz čitave Evrope, ovo mesto okuplja ljude koji stvaraju umetnička dela u duhu pravoslavlja“, kaže Nikitović.

Prilipac
Foto: ZooMUE

Pored slikara, Prilipac je ovih dana stecište i književnika jer će biti dodeljena književna nagrada „Pečat kneza Lazara“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.