„Zaboravljeni grad“ više nije zaboravljen (VIDEO)

SOLOTUŠA – Ako ste se u školi pitali zašto je Jerina bila prokleta onda po odgovor morate otići u srednjovekovni grad Solotnik kod Bajine Bašte. Meštani ga zovu Jerinina kula, a turisti sve češće sami dolaze da otkriju tajnu ovog mesta i uživaju u pogledu koji se pruža sve do Bosne.

Ambijent od kog zastaje dah – stare zidine, a iza njih samo litica. Ovaj zamak iz 13. veka u selu Solotuša, branio je stanovništvo od prodora turske vojske, a veruje se da ga je sagradila prokleta Jerina, žena Đurađa Brankovića. Jedini prilaz bio je sa istočne strane gde se nalazio pokretni most.

Solotnik
Foto: ZooMUE

„Ovde je bila kovačka vatra i tu su areholozi pronalazili konjske ploče, ukrasnu dugmad koje su žene nosile, đulove i klince od potkovica“, rekao je meštanin Sreten Jovanović.

Prema narodnom verovanju zamak su gradila tri majstora – Kosta, Pavle i Luka, a Jerina se nije dobro slagala sa njima pa im je izmakla merdevine. Od tada je postala Prokleta Jerina.

„Luka je pao u Luke, kako se sad zove taj deo sela, Kosta u Kostin Dol, a Pavle u Palež. Tako su nastradala ta tri neimara“, dodaje Jovanović.

U podnožju izvire reka Solotuša, dok sa vidikovca puca pogled čak do Bosne.

„Odavde se vidi panorama našeg sela, kao i izvor reke Solotuše, Pilica, Bajna Bašta… Vidi se dosta“, kaže meštanin Dragiča Bošković.

Mnogi su tek u poslednje vreme saznali da postoji ovaj stari grad, ali je prilaz veoma rizičan, a posetioci često traže pomoć meštana kako bi ga pronašli. Uz pomoć Ministarstva kulture opština Bajina Bašta je dobila sredstva za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije zamka čime će Solotnik postati jedan od prvih rekonstruisanih srednjovekovnih zamaka u našoj zemlji.

Solotnik
Foto: ZooMUE

„Postoje turističke table koje usmeravaju turiste u pravcu zamka Solotnik, ali bitno je naglasiti da to još uvek nije lokalitet koji je u potpunosti prilagođen turistima. Potrebni su i naučni radovi da se to zaokruži“, rekao je direktor Turističke organizacije Bajina Bašta Siniša Spasojević.

Prošlost otrgnuta od zaborava ostala je u zidinima srednjovekovnog zamka koji čeka nove posetioce da im ispriča legendu o Prokletoj Jerini.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.