Za zaštitu klisure Đetinje 1.300.000 dinara (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice značajna budžetska sredstva izdvaja za zaštitu životne sredine. To je način da se poboljša ekološka slika grada, koja je, naročito u zimskom period veoma loša, kada je povećano aerozagađenje.

“Ako ne pričam o energetskoj sanaciji javnih objekata koji su isto tako uključeni u projekte zaštite životne sredine za sam program za koje saglasnost na godišnjem nivou daje  Minstarstvo zaštite životne sredine je za 2023 godine oko 120miliona dinara. Novac se izdvaja prvenstveno za energetsku sanaciju individualnih objekata gde se najveći deo sredstava ovog dela fonda izdvaja za upravljanje elementima zaštite životne sredine, odnosno, monitoring kvaliteta vazduha, potom za upravljanje ostalim vrstama otpada. To su one vrste otpada koje nisu u okviru onih sa kojima radi javno komunalno preduzeće odnosno komunalni otpad, gde se prvenstveno vodi računa o sanaciji i prevenciji divljih deponija i o upravljanju zaštitom životne sredine Gde se najveća pažnje ove godine posvećuje zaštićenim područjima,” kaže članica Gradskog veća Užica za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

Upravo je klisura reke Đetinje proglašena je nedavno za predeo izuzetnih odlika.

“Mi smo pretpostavili,  a drago nam je što tako jeste da je napokon klisura reke Đetinje i proglašena zaštićenim područjem, odnosno, predelom izuzetnih odlika. U budžetu za 2023. godinu je planirano milion i 300.000 dinara za izradu plana i ostalih dokumenata vezano za zaštitu ovog područja. To je neznatan deo sredstava u odnosu na potrebe za zaštitu ovog područja, ali će za ovu godinu biti sasvim dovoljno s obzirom da je klisura reke Đetinje zaštićenim područjem proglašena na  Skupštini grada Užica krajem juna meseca, a prethodnog meseca, odnosno, ovog i od strane Skupštine opštine Čajetina, jer se zaštićeno područje nalazi na području obe lokalne samouprave,” kaže Nada Jovičić.

Projekat “Odgovorne  lokalne  finansije  i  uključivanje  građana” podržava Švajcarska vlada, a sprovodi Helvetas Swiss Interooperation

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.