Za vikend seoski višeboj u Jablanici

JABLANICA-Dvanaesti seoski višeboj u Jablanici održaće se od 10. do 11.juna 2017.godine.  U subotu 10.juna u 8 časova potpaljivanjem katranice počeće manifestacija Katran dani a za nedelju 11.jun su planirana sportska nadmetanja.
Program počinje 11.juna u 9 časova dočekom gostiju a zatim sledi kulturno umetnički program. Višeboj će biti svečano otvoren u 11 časova. Ove godine organizatori su promenili raspored takmičenja tako da će prvo biti na programu skok u dalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, prevlačenje klička, skok u vis iz mesta, prevlačenje rukom u sunožnom stavu i puzanje uz banderu.
Vreme od 13 časova je rezervisano za radne discipline: ručno prestrugivanje testerom kladarom i ručno struganje dubećom testerom. Tradicionalna konjička trka je planirana za 14 časova.
Za 15 časova je planirano otvaranje katranice i istakanje katrana čime će se završiti demonstracija tradicionalnog pravljenja katrana.
Glavne radne discipline su zakazane za popodne. Prvo će nastupiti jednoprezi i dvoprezi u vuči na vlaci konjskim zapregama, a potom sledi vuča na vlaci volovskom zapregom.
Za kraj ostaje nadmetanja u prevlačenje konopca i proglašenje pobednika u svim disciplinama.
Posetioce očekuje i bogat kulturno umetnički programa narodnog stvaralaštva gde će se igrom i pesmom predstaviti kulturno-umetnička društva, kao i pevačke družine.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje  Jablanica,a pokrovitelji opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno sportski centar Čajetina

 

You may also like...