Za tri start up centra u Užicu,Priboju i Arilju 139 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE-Ministar Nenad Popović uručio je danasu Užicu ugovore za izgradnju inivacionih start up centara u Užicu,Priboju i Arilju za koje je Vlada Republike Srbije izdvojila 139 miliona dinara.

Ministar Popović,zadužen inovacije i tehnološki razvoj ,istakao je da izgradnjom start up centara Vlada želi da stvori uslove da se mladi inženjeri po završetku studiranja,vrate u Užice,Priboj i Arilje i da osnuju svoje kompanije i umreženi sa ostalim inovacionim preduzetnicima rade za ceo svet.

„Vlada Republike Srbije će im obezbediti ne samo prostor,već i najnoviju opremu,umrežiće ih sa ostalim start up centrima u Srbiji a imaće i pravnu,finansijsku ,računovodstvenu i marketinšku podršku.Tako ,Vlada će finansirati i mentorstvo,jer želimo da mladi koji imaju ideje uz pomoć mentora da ih pretvore u proizvod koji ima šansu na tržištu“,rekao je Popović.

Ministar Popović je naglasio da su srpski inženjeri najveće blago ove zemlje i zamajac budućeg  ekonomskog razvoja .

„Srbija svoju industrijsku budućnost vidi u digitalnoj transformaciji svoje industrije u inovacijama ,a tu ključnu ulogu imaju inženjeri.Srbija je prošle godine ostvarila od izvoza IT usluga milijardu i 150 miliona evra,a očekujemo da do kraja ove godine bude 1,5 milijardi evra“,istakao je Popović.

Ministar je rekao i da se nada da će inovacioni start up centri u Užicu,Priboju i Arilju biti uspešni kao i u Beogradu,Novom Sadu u koji upošljavaju hiljadu inženjera koji posluju sa celim svetom.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je po primanju ugovora da će start up centar u ovom gradu biti otvoren u martu,kao i u ostale dve opštine,a da će ovaj centar biti baza za realizaciju i ostalih inovativnih projekata poput tehnološkog parka.

Opština Priboj će startup centar realizovati zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom industrijski parkovi iz Priboja.

„Kada damo šansu ljudima da kroz ovaj centar razvijaju svoje ideje onda možemo da imamo šansu da privreda bude razvijena, da će znanje pobeđivati i da se nećemo stalno oslanjati da nam pomažu drugi, Vlada ili ministar, a mi da sedimo i čekamo“, naveo je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Za startap centar u Arilju gradiće se nov objekat u okviru srednje škole Sveti Ahilije, a upravljanje centrom opština će prepustiti školi.

„Program će biti sproveden preko učeničkih kompanija, a uspećemo da proširimo i obrazovnu ponudu škole“, naveo je predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

You may also like...