Za subvencionisanu obnovu fasada zgrada 10 miliona dinara

UŽICE- Posle dve godine pauze grad Užice, ponovo pruža zainteresovanim građanima mogućnost sufinansiranja obnove fasada stambenih i zgrada koje su deo ambijentalne celine koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Javni konkurs traje do 21. maja i po rečima Radmile Baćković Šojić, načelnice Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj, za učešće je potrebno priložiti određenu dokumentaciju.

foto.grad uzice

“Pored opštih podataka za vlasnike stambene zgrade, neophodna je odluka o izboru upravnika, list nepokretnosti sa kopijom plana, tehnička dokumentacija koja se odnosi na posedovanje građevinske i upotrebne dovole ili da je izgrađena pre donošenja propisa ili da je legalizovana, kao i rešenje o odobrenju izvođenja radova. Zatim, potrebno je priložiti i odluku stambene zajednice za izvođenje ovih radova kao i overenu izjavu kojom se potvrđuje da podosioci zahteva raspolažu sredstvima u skladu sa predmerom i predračunom koji je sastavni deo tehničke dokumentacije. Predmer i predračun radova treba da sadrži posebno iskazane radove po modelu sufinasiranja, deo koji se odnosi na učešće vlasnika i deo koji sufinansira grad Užice iz budžeta”,kaže Baćković Šojić.

foto.grad uzice

Grad sufinansira izradu ulične fasade u masimalnom iznosu od 50 odsto, dvorišnu fasadu u iznosu od 40 odsto i ostale fasade u maksimalnom iznosu od 30 odsto , u zavisnosti od toga da li je stabamena fasada u I, II ili III zoni.

“Komisija pregleda pristigle zahteve i utvrđuje listu prioriteta, koja se objavljuje na zvaničnoj intetnet stranici Grada Užica nakon sprovedenih procedura u skladu sa Odlukom koja reguliše ovaj proces. Kriterijumi za utvrđivanje liste prioriteta odrađeni su po grupama koje se odnose na građevinsko stanje fasade, stanje fasade prema ugroženosti prolaznika na javnoj površini, složenosti izvođenja potrebnih radova, izvođenje radovova na izolaciji, izvođenje restauratorskih radova na fasadi, starosti objekta, uticaja na ambijent, spomeničko svojstvo zgade, godina sanacije zgrade kao i hitnost obnove“, objašnjava Šojićeva.

Za ambijentalno uređenje i energetski poboljšan stambeni fond u budžetu grada planirano je 10 miliona dinara.

Svi potrebni podaci koji se odnose na kriterijume za bodovanje i zone dostupni su na sajtu grada i definisani Odlukom o održavanju zdrada i spoljnog izgleda zgrada, uslovima, načinu i kriterijumima sufinansiranja obnove fasada stambenih zgrada i sambeno poslovnih zgrada na području grada Užica. Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom građani se mogu obratiti i na telefon 592-402.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.