Za statuu „Velike Srbije“ 20 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE – Statua „Velika Srbija“, visoka tri metra i izrađena po modelu međuratnog vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića, koštaće oko 20 miliona dinara i biće postavljena na kružnom toku u Užicu, najverovatnije 1. novembra, na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu, potvrdio je za ZOOMUE zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

„Reč je o modelu koji je Jovanović izradio s kraja dvadesetih godina prošlog veka, nazvanu u tom momentu „Velika Srbija“, a koja ustvari simbolizuje antičku boginju koja u levoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u desnoj zastavu Kraljevine Jugoslavije“, kaže Nešić.

On navodi da će statua biti postavljena tako da se uklapa u širu ambijentalnu, prostornu i urbanističku sliku u čemu je pomogao arhitekta Vladimir Lojanica, a u toku je postupak izrade projektne dokumentacije.

Nešić kaže da prema predračunu, radovi ne bi trebalo da iznose više od 20 miliona dinara, da će deo sredstava biti obezbeđen iz budžeta grada Užica, a deo, materijal, iz donatorskih sredstava.

Prema Nešićevim rečima, statua bi trebalo da bude postavljena na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu, 1. novembra.

Na pitanje zašto se odlučilo baš za ovu statuu, a ne za statuu nekog znamenitog Užičanina Nešić kaže da su Užičani ponosni na sve ljude koji su ponikli u gradu na Đetinji ili u njemu ostavili svoj pečat, ali da Užice ne bi imao dovoljno kružnih tokova da ih sve pomene.

„Statua „Velike Srbije“ je neutralnija i u složenim vremenima može biti potpuno pomirljiva i zahvalna“, zaključuje Nešić.

Inače, Jovanovićeva statua „Velika Srbija“, nalazila se na zgradi Vlade Kraljevine Srbije i delimično je uništena tokom Drugog svetskog rata. Deo biste sačuvan je i postavljen na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. Bista „Velike Srbije“, visine metar, danas postoji u Predsedništvu Republike Srbije.

 

You may also like...