Za reforme važna spremnost privrednika da budu partneri u procesu (VIDEO)

ZLATIBOR, 11. decembar – Predvidivo poslovno okruženje, pojednostavljenje propisa i optimizacija administrativnih postupaka na listi su prioriteta Vlade Srbije, Republičkog sekretarijata za javne politike, privrednih komora, Razvojne agencije Srbije i drugih asocijacija podrške privredi, istaknuto je na 4. Međunarodnom forumu na Zlatiboru.

Projekat „E-papir“, čijoj realizaciji doprinosi Projekat za unapređenje poslovnog okruženja koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu, pokrenut je sa ciljem da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja.

Cilj je pojednostavljenje 1.750 administartivnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih dokumenata, omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije.

„Prvi rezultati su već tu: privrednicima smo ukinuli M4 i MUN obrazac u obalasti radnog zakonodavstva, što je ušteda od oko tri milijarde dinara na godišnjem nivou“, rekla je direktorka Sekretarijata za javne politike Bojana Tošić.

Privredna komora Srbije podržava projekte pojednostavljenja procedura za poslovanje, jer je važno da privreda bude upoznata sa svim aktivnostima državne uprave i uključena u proces iznošenja stavova o administrativnim postupcima.

„Iz ugla privrede je najvažnija predvidivost poslovanja. Nije u pitanju samo cena administrativnog procesa već nekad i dužina, a nekad neki postupci čekaju da se pribavi određena dokumentacija zbog čega poskupljujemo poslovanje. Zbog toga je celokupan proces važan kako bi se ispitalo šta od procedura bi trebalo da ostane na snazi i u cilju je zaštite građanstva, privrede i države, a šta je ono što je suvišno i može da se eliminiše, pojednostavi ili ubrza“, rekao je Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Evgenij Osmocesku, menadžer IFC projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji naveo je da se smanjenje administrativnih opterećenja nalazi u fazi analize i preporuka za pojednostavljenje u nadležnih 20 organa i ministarstava.

„Preporuke su rezultat detaljne analize svih 680 postupaka i procedura iz različitih oblasti i industrija, ali i razgovora sa više od 200 malih i srednjih preduzeća i više sektora udruženja u 15 gradova Srbije, kao i saradnje sa Republičkim sekretarijatom za javne politike“, rekao je Osmocesku.

Na panelu održanom u okviru dvodnevnog Međunarodnog foruma o saradnji na Zlatiboru okupilo se oko 200 predstavnika poslovne zajednice iz zemalja Evropske unije, državnih institucija, privrednih komora i asocijacija podške privredi.

 

You may also like...