Za projekte „Udružimo se“ 13 miliona dinara

UŽICE – Za užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ ove godine biće utrošeno 13 miliona dinara, deset je izdvojeno iz gradskog budžeta, a tri miliona su podrška programa „Reforma poreza na imovinu“ koji finansira švajcarska vlada, a sprovodi „Helvetas“.

Programom „Udružimo se“, koji je sporoveden prvi put prošle godine u Užicu donevši građanima veće uključivanje u odlučivanju i kreiranju gradskog budžeta, kao i trošenju sredstava iz poreza na imovinu, sa pet miliona dinara finansirano je trinaest projekata neformalnih grupa građana.

Krčagovo, foto: JP Užice razvoj

Reč je projektima uređenja manjih javnih površina koji se odnose na sadržaje namenje najmlađim sugrađanima, nova i rekonstrukciju postojećih igrališta, mesta za odmor, šetališta, izletišta i slično. Odobreni projekti odnosili su se, kako na gradske, tako i na seoske mesne zajednice, a finansirani su u iznosu od 150.000 do 500.000 dinara. Učešće građana bilo je 10 odsto i to u volonterskom radu. 

Stapari, foto: JP Užice razvoj

„Užice je praktično bilo pionir u ovom projektu, a druge lokalne samouprave su krajem prošle godine konkurisale za pomenuta sredstva po našem modelu, jer je grad Užice prepoznat kao primer dobre prakse u Srbiji u okviru programa „Reforma poreza na imovinu”, kada je u pitanju uključivanje građana u trošenje ovih sredstava“, kaže Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Program „Reforma poreza na imovinu“ je obezbedio dalju podršku uz dodatno finansiranje u iznosu od 150.000 švajcarskih franaka na nivou cele Srbije.

You may also like...