Za projekte Srbije i BiH 4,77 miliona evra

ZLATIBOR – Raspisan je drugi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija–BiH do 2020. godine.

Projekte iz ovog programa realizuju Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Direkcija za evropske integracije BiH uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje dve zemlje.

Na konferenciji, koja je povodom drugog poziva za projekte organizovana na Zlatiboru, pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije Mihajilo Dašić rekao je da ovakvi projekti, važni za sve građane, pokazuju kako funkcioniše partnerstvo Vlade Srbije, BiH i lokalnih samouprava obuhvaćenih ovim programom sa EU.

Srbija BiH

„Koheziona politika jedna je od najvažnijih politika EU na čije finansiranje se usmerava trećina zajedničkog budžeta Unije i koja podržava veliki broj projekata širom EU. Njen osnovni cilj je da doprinese ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji, odnosno smanjenju nejednakosti između regiona, kao i da podstakne održivi razvoj“, poručio je Dašić.

Nada Bojanić, šef službe za Programe teritorijalne saradnje Direkcije za evropske integracije BiH pozvala je prisutne da stupe u partnerstva kako bi zajednički razvijali projekte i rešavali zajedničke probleme. Ona je najavila nastavak programa prekogranične saradnje kroz javne konsultacije povodom kreiranja nacrta Programa za period od 2021. do 2027. godin.

Predstavnik delegacije EU Štefen Hudolin istakao je značaj prekograničnih programa uopšte, naglasivši da EU kroz ove programe mnogo direktnije promoviše prekogranične regione te podržava njihov ekonomski, teritorijalni i socijalni razvoj.

Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija za ugovaranje i finansiranje Programa iz sredstava EU zaključio je da se prednosti programa prekogranične saradnje ogledaju u kreiranju zajedničkog pogleda na budućnost i ciljeve koji se ostvaruju u sadašnjosti.

Drugi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH 2014-2020 raspisan je 14. novembra i biće otvoren do 21. februara 2020. godine.

Osnovni cilj je da se unapredi i poveća mogućnost zapošljavanja, da se poboljša održivo planiranje zaštite životne sredine, da se promoviše biodiverzitet te da se unapredi sistem upravljanja za intervencije u vanrednim situacijama.

You may also like...