Za program “Udružimo se” 33 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE- Grad Užice raspisao je Javni poziv za učešće građana u užičkom programu lokalnog partnerstva “Udružimo se”. Ovaj program se odnosi na inicijative i predloge građana koji se realizuju u saradnji sa gradom, a finansiraju se iz gradskog budžeta. To  su mali projekti koji se realizuju u neposrednom okruženju građana, koji ihg predlažu.

“Užički program lokalnog partnerstva “Udružimo se” raspisan je 17. maja i javni poziv traje do 6.juna. Ovo je prilika da pozovemo sugrađane da se udruže, da predlože projekte u njihovom neposrednom okruženju, bilo da je reč o dečjim igralištima, sportskim igralištima, mestima za odmor, šetalištima… Ukupan budžet za ove namene je 33 miliona dinara. Grad je izdvojio 20 miliona, a još 13 miliona dinara dobijamo kao kofinansiranje od Vlade Švajcarske. Posle konsulacija sa mesnim zajednicma, predstavnicima građana, osetljivih grupa, civilnog sektora, unapredili smo ovaj koncept. Izašli smo u susret realnoj potrebi da se pojedinačna podrška po jednom projektu uveća i ona sada iznosi do četiri miliona dinara. Uvažili smo različitosti u smislu broja stanovnika na određenim područjima. Ove godine za projekte u seoskoj sredini, čiji je iznos do dva miliona dinara, potrebana je podrška do 20 potpisa redovnih poreskih platiša, odnosno, ljudi koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza na imovinu. Za projekte od dva do četiri miliona dinara, u seoskoj sredini je potrebno 30 pokretača inicijative. U gradskoj sredini za projekte do dva miliona neophodno je 25 potpisa, a od dva do četiri miliona, 40 potpisnika. Unapređenje se odnosi i na našu nameru da svake godine finansiramo i projekte koji se odnose na osetljive grupe, bilo da je reč o osobama sa invalidtitetom, romskoj zajednici, korisnicima socijalne pomoći. Tu smo spustili prag za broj potpisinika i potrebno je 20 potpisa, sa jednim delom obaveznih predstavnika osetljivih grupa”, kaže član Gradskog veća za budžet i finansije, Miodrag Petković.  

Petković je podsetio da je kroz ovaj program u proteklom period urađeno nekoliko dečjih igrališta, staza za šetnju, uređeni su određeni prostori.

Zahavaljujući činjenici da je ovo novi pristup saradnje sa građanima, Užice je dobilo podršku Vlade Švajcarske i polako se ova praksa, kao dobar primer, preslikava u druge lokalne sredine u Srbiji.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.