Za popravku skenera neophodno 100.000 evra

UŽICE-Za popravku skenera u Opštoj bolnici Užice, koji ne radi od oktobra ove godine, potrebno 100.000 evra, a pacijenti kojima je potrebna ta vrsta dijagnostike upućuju se u druge zdravstvene ustanove.

 

– Skener ne radi zato što je na njemu urađeno 50 odsto više ekspozicija nego što je predviđeno. Za popravku je potrebno 100.000 evra, ali taj novac nema ni Zdravstveni centar Užice, ni Grad Užice, rekao je za lokalne medije dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, i dodao da je ta ustanova zatražila od Ministarstva zdravlja da odobri novac za popravku.

– Skener je korišćen 24 sata dnevno od 2006. godine, dodao je on i naveo da aparat za magnetnu rezonancu radi, ali se dešavaju kvarovi na dan ili dva, dok ne stigne serviser. To su aparati Đeneral elektrika, koji ima jednog servisera u Beogradu za skener i jednog za magnetnu rezonancu, rekao je dr Božović.

 Podsetivši na to da je 2015. godine zamenjena cev na skeneru i da je popravku platilo Ministarstvo zdravlja, dr Božović je rekao da je u pitanju dotrajala oprema, koja je izuzetno skupa.

– Zdravstvo ne može da bude besplatno, a da oprema i tehnologija budu tako skupi. Biće sitnijih i krupnijih problema, ali ako ne verujemo u to što treba da uradimo, onda treba da se vratimo u bolnice 19. veka, poručio je dr Božović. On je najavio da će ta ustanova, zajedno sa lokalnom samoupravom, uskoro pripremiti dokumentaciju za projekat sa kojim će konkurisati za sredstva od Ministarstva zdravlja za opremanje zdravstvenih ustanova.

Danas

You may also like...