„Za ovo malo duše“ od 13. do 20.novembra (video)

UŽICE- 22. Jugoslavenski pozorišni festival održaće se od 13. do 20. novembra pod motom  „Za ovo malo duše “ i na njemu će nastupiti u takmičarskom delu 8 predstava iz Hrvatske,Crne Gore,BIH i Srbije.

 

Selektor festivala Bojan Munjin napominje u svom izveštaju da se pozorište današnjeg ne baš veselog vremena često  odlučuje ili da sa neobaveznim komedijama pobegne od tog vremena ili da u tzv. teatru grubosti naslika to vreme u još strašnijim tonovima.

„Rekli bismo: nikakve vajde ni od bega ni od crnila, jer čovek još od vrlo starih vremena u pozorištu zapravo želi da nađe pročišćenje od zla koje sam u sebi nosi i od muka koje mu nanose drugi. Zato smo ove godine želeli, bez suvišne pretencioznosti, da 22. Jugoslavenski pozorišni festival „Bez prevoda“ posvetimo toj iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline, koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje. Stoga smo kao radni naslov festivala odabrali slogan „Za ovo malo duše“, koristeći se tom tako lepom pesmom Vaska Pope „Branim“ i u takvom duhu smo i izabrali predstave koje ćemo ponuditi publici i svim prijateljima pozorišnog festivala u Užicu“,ističe Munjin.

Tako predstava „Ivanov“ Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Tanje Mandić Rigonat i sa prvorazrednim glumcima, Nikolom Ristanovskim, Predragom Ejdusom, Nadom Šargin, Hanom Selimović i drugima, govori upravo o tom duševno iscrpljenom čoveku koji svojom mukom uništava druge, dok predstava „Moja ti“ Ateljea 212 u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, opet sa prvorazrednim ansamblom u kojem se među ostalima nalaze i Svetlana Bojković, Tanja Bošković i Gorica Popović – govori o generaciji žena na kraju životnog puta, koje svoje ljudsko dostojanstvo očajnički brane pred naletom beskrupulozne današnjice.

Predstave „Priče iz Bečke šume“ kazališta Gavella iz Zagreba u režiji Igora Vuka Torbice, odnosno „Dokle pogled seže“ Zetskog doma iz Cetinja u režiji Arpada Šilinga, bave se dilemom da li se temeljna ljudska sreća pronalazi u besomučnoj egzistencijalnoj trci, da li je zatrpana u malograđanskom lažnom moralu ili je treba tražiti negde sasvim drugde.

Predstave „Moja fabrika“ Narodnog pozorišta iz Zenice u režiji Selme Spahić, odnosno „Samoubica“ Narodnog pozorišta iz Podgorice u režiji Veljka Mićunovića, govore kako između napada na dušu jedne fabrike i napada na pojedinca nema bitne razlike, jer čovekova iskonska pozicija je zapravo neprestana sizifovska borba sa ljudskom zluradošću i glupošću.

Konačno, u predstavama, „Svedobro“ Narodnog pozorišta iz Užica u režiji Nemanje Rankovića, odnosno u „Tako je, ako vam se tako čini“ JDP-a iz Beograda u režiji Jagoša Markovića, pronalazimo gotovo anonimne ljude koji, daleko od buke sveta i bez upotrebe moći i ideologije, nego tajnom aktivnošću vlastitog srca, pokušavaju da pronađu put do sreće ovog tako nesavršenog sveta.

Ovogodišnja potraga,po mišljenju selektora, za predstavama dostojnim tradicije užičkog festivala, kao i ukusa i iskustva njegove publike, nije bila laka, baš u vremenu u kojem su ljudske i estetske vrednosti za koje se ovaj festival zalaže toliko napadnute. Na kraju, verujemo da će ovogodišnji užički festival u svakom slučaju biti iskreni susret gledalaca u sali i glumaca na pozornici, od čega će nadamo se jedni imati istinske koristi, a drugi će zaslužiti pohvale vredne truda.

22.Jugoslovenski pozorišni festival Ministarstvo kulture podržaće sa 3,4 miliona a grad Užice sa 3,3 miliona dinara.

Predstava u čast nagrađenih izostaće ove godine,jer je 8 predstava u takmičarskom delu,a nagrade Ardalion pobednicima biće uručene na matičnim scenama.

 

REPERTOAR

  1. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, Užice,

13-20. novembar 2017.

 

  1. „Tako je (ako vam se tako čini)“, Luiđi Pirandelo, JDP Beograd, r. Jagoš Marković,
  2. „Samoubica“, Nikolaj Erdman, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, r. Veljko Mićunović,
  3. „Dokle pogled seže“, autorski projekt, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju, r. Arpad Šiling,
  4. „Priče iz bečke šume“, Odon fon Horvat, Kazalište Gavella Zagreb, r. Igor Vuk Torbica,
  5. „Ivanov“, A. P. Čehov, Narodno pozorište Beograd, r. Tatjana Mandić Rigonat,
  6. „Moja fabrika“, Selvedin Avdić, Bosansko narodno pozorište Zenica, r. Selma Spahić,
  7. „Svedobro“, Stevan Vraneš, Narodno pozorište Užice, r. Nemanja Ranković,
  8. „Moja ti“, Olga Dimitrijević, Atelje 212, r. Aleksandra Milavić Dejvis.

 

 

 

You may also like...