Za novu malinu 120 dinara

UŽICE-Pojedini otkupljivači „crvenog zlata“ u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe, a ponuđena je akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Hladnjačari su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu.

Najveći izvoznik malina i smrznutog voća u Srbiji „Sirogojno kompani“, izašao je pred poljoprivrednike sa ovakvom računicom, koja podrazumeva preuzimanje malina na terenu.

– Krajnju otkupnu cenu će odrediti tržište. Sada je najvažnije da proizvođači poštuju osnovne higijenske zahteve jer kontrole otkrivaju sve greške: potrebno je prekinuti sa orošavanjem zasada vodom iz neispravnih izvora, važno je strogo kontrolisati, pravilno upotrebljavati i evidentirati upotrebu pesticida, voditi strogo račna o higijeni prilikom berbe i transporta… – ističe Rade Ljubojević, vlasnik pomenute kompanije i potpredsednik Privredne komore Srbije – Uslovi izvoza su strogi. Primera radi, mi smo samo za kontrole na granici prošle godine platili oko 75.000 evra.

Agronomi ističu da za izvoznike i prerađivače važe najstroži evropski i globalni standardi, ali je nužno da i poljoprivrednici usvoje dobru proizvođačku praksu i prihvate deo odgovornosti.

– Nažalost, „Global gap“ standard je kod nas još u povoju, a to je u stvari obaveza poljoprivrednika koju hladnjačari zasada uspevaju da „pokriju“ zajedničkom sertifikacijom svojih kooperanata – ističe agronom Sandra Tomonjić. – Ovaj standard predstavlja kontrolisanu proizvodnju, gde je upotreba pesticida kontrolisana, higijena propisana, ali se vodi računa i o dobrobiti radnika i zaštiti životne sredine. Važno je da se svi radovi u zasadima detaljno evidentiraju, jer je istorija parcele tada vidljiva, a bezbednost i ispravnost hrane zagarantovane.

Ukoliko uzgajuvač želi da rod dopremi do jedne od hladnjača „Sirogojno kompanija“, akontna cena je viša i iznosi 137 dinara. Međutim, otkupljivači ističu da rod mora zadovoljiti sve strože zahteve stranih tržišta, kako se ne bi ugrozio opstanak najpoznatijeg srpskog poljoprivrednog „brenda“.

Večernje novosti

 

You may also like...