Za mere energetske efikasnosti 14 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice je ove godine za mere energetske efikasnosti izdvojio 14 miliona dinara kojim će biti sufinansirana nabavka i ugradnja materijala za stambenu izolaciju, ugradnja stolarije i nabavka kotlova na pelet i gas.

„Počeli smo sa četiri miliona dinara pre pet godina i ove godine je taj iznos dostigao 14 miliona. Ovom merom rešavamo i smanjujemo zagađenje vazduha, utopljavamo domove koji troše manje energenata i samim tim emituju manje štetnih gasova. Prošle godine je bilo više od 350 zainteresovanih učesnika, od kojih je subvenicionisano 185. Nadam se da će ove godine biti i više koje ćemo moći da finansiramo“, rekla je članica Gradskog veća Užica zadužena za ekologiju Dunja Đenić.

Kada je reč o izolaciji, maksimalan povrat sredstava je 120 hiljada dinara, odnosno do 50 odsto maksimalnog iznosa visine projekta, dok je iznos za stolariju 80 hiljada dinara. Kotlovi na pelet će se maksimalno sufinansirati sa 85 hiljada dinara, odnosno 70 hiljada kotlovi na gas.

Za mere izolacije je opredeljeno tri miliona dinara kojim će se sufinansirati minimalno 25 objekata, dok se sa dva miliona dinara sufinansira mera ugradnje stolarije kojiom će moći da se pokrije bar 25 objekata.

Za kotlove na gas, kao najznačajniju meru, je izdvojeno šest miliona dinara i moći će da se sufinansira 85 kotlova, dok će nabavka 23 kotla na pelet biti finansirana sa dva miliona dinara. Milion dinara je opredeljeno za zgrade u kojima najmanje 14 stanova može dobiti subvenciju.

„Prošle godine je bilo više sredstava izdvojeno za sufinansiranje ugradnje kotlova u kolektivnom stanovanju, ali interesovanje nije bilo dovoljno, pa je ove godine iznos promenjen. U zavisnosti od zainteresovanosti preusmeravaćemo sredstva  na onu meru gde interesovanje bude najveće“, rekla je Đenić.

Konkurs je otvoren od 5. marta do 5. aprla, a rok za završetak radova je 15. oktobar.

Za četiri godine od kada se sprovode mere energetske efikasnosti u Užicu je  finansirano 480 objekata sa 37 miliona dinara.

You may also like...