Za mere aktivne politike zapošljavanja 22,7 miliona dinara

UŽICE – Kao i predhodnih godina, Grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su javne pozive i konkurse za četiri mere aktivne politike zapošljavanja. Za tu namenu iz budžeta grada opredeljeno je 11,5 miliona dinara dok su sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje 11,2 miliona dinara.

Obezbeđenim sredstvima grad će podržati realizaciju mere stručne prakse koja podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci. Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih još jedna je od mera koja će biti podrđana u ovoj godini. Subvencija se odobrava poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. I ove godine grad podržava pokretanje sopstvenog biznisa kroz dodelu subvencija za samozapošljavanje. Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, čije sedište mora biti na području Grada Užica. U saradnji sa NSZ raspisan je i Javni poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom. Javni rad sprovodi poslodavac – izvođač javnog rada, koga određuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz predhodno pribavljeno mišljenje lokalnog saveta za zapošljavanje  Grada Užica i može se realizovati u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, kulturne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.

Javni pozivi za mere stručna praksa i subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih otvoreni su do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. avgusta 2023. godine. 2. juna 2023. godine ističe rok za podnošenje zahteva za subvencije za samozapošljavanje, a prijem zahteva za meru javni radovi vršiće se do 31. maja 2023. godine.

Sve mere koje podržava grad Užice imaju za cilj smanjenje nezapslenosti i kreirane su u skladu sa potrebama na tržištu rada.

GRAD UŽICE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.