Za Danijelin osmeh (VIDEO)

BAČEVCI, BAJINA BAŠTA – Danijela Velkić iz ljubovijskog sela Grčići, sa 9,5 godina prvi put je sela u školsku klupu. Rođena je kao zdrava beba sa najvišim ocenama, ali sa osam meseci njeno zdravstveno stanje se komplikuje nakon čega slede brojne hirurške intervencije.

Nadu za oporavak dali su ruski lekari koji početkom februara stižu u Beograd, a terapija koju bi Danijela trebalo da primi košta 1500 evra.

Danijela Velkić
Danijelin osmeh krije i mnogo suza

Iza ovog osmeha krije se devet i po godina teške borbe sa brojnim zdravstvenim problemima. Zapaljenje mozga, kasna reakcija lekara, a potom i moždani udar osudili su ovu devojčicu na devetogodišnju borbu i isto toliko operacija. Samo pravi borci mogu da se izbore sa ovakvim problemima, a Danijela to svakako jeste.   

„Pa dobro mi je u školi“, govori Danijela ne skidajući osmeh sa lica i dodaje da voli da se druži sa drugarima u odeljenju.

U prvi razred krenula je u septembru prošle godine sa 9,5 godina. Nakon prve reakcije i perioda prilagođavanja, uz pomoć ličnog asistenta, počela je da prati nastavu. Danijela ne može da koristi desnu ruku tako da još uvek ne može ni da piše, ali je napredak vidljiv. U skladu sa njenim trenutnim stanjem sa asistentom uči pesmice, vežba motoriku ruku.

„Pokušava da pogodi predmete koje joj zadam na papiru, mnogo lepo se uklopila u odeljenje, sva deca su je lepo prihvatila, vesela je i pravi drugar“, objašnjava Milica Jakovljević koja je Danijelin asistent i dodaje da ona može da nauči pesmicu ili ponavlja reči na engleskom jeziku i da je njen napredak veoma veliki.

Danijela sa personalnim asistentom Milicom Jakovljević
Danijela sa personalnim asistentom Milicom Jakovljević

Pre polaska u školu Danijelino zdravstveno stanje, i psihičko i fizičko bilo je veoma loše sa čestim epileptičnim napadima. Njeni roditelji su čuli za ruske lekare koji dolaze u Beograd, a čija terapija bi mogla da da dobre rezultate. Do sada je primila dve terapije od kojih svaka košta 1500 evra. Treća bi, prema očekivanjima lekara, mogla biti ključna za Danijelin oporavak.

„Ona je već primila dve terapije, koje smo mi finansirali. Početkom februara ruski lekari dolaze u Beograd, imamo zakazanu kontrolu i trebalo bi da primi i tu treću terapiju pa ćemo videti za dalje“, ispričao je za ZOOMUE Goran Velkić, Danijelin otac.

Prema prognzama lekara, nakon treće terapije može se očekivati još veći napredak koji bi Danijeli omogućio samostalno kretanje i korišćenje desne ruke. Njeni roditelji žive od poljoprivrede, a svakodnevno Danijelu i njenu sestru dovoze u školu udaljenu 10 kilometara, zbog toga im je neophodna pomoć za finansiranje treće terapije. Svi koje žele da pomognu novac mogu uplatiti na žiro račun Danijelinog oca – Goran Velkić, 160-5700101001040-45, Banka Intesa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.