Za čistiji vazduh u Užicu 37 miliona dinara

UŽICE – Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, potpisala je ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha. U ime Grada Užica dva ugovora ukupne vrednosti 37 miliona dinara potpisao je član Gradskog veća, Miodrag Petković.

Za projekat smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica, Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 30 miliona dinara. Taj novac, udružen sa novcem iz budžeta grada namenjen je zameni ložnih uređaja u individualnim domaćinstvima.

Pored sredstava za subvencionisanje zamene i nabavke ekološki prihvatljivig ložnih uređaja, Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je i sedam miliona dinara, koliko će opredeliti i grad za konverziju kotlarnice u sportskoj hali „Veliki Park“.

Miodrag Petković i Irena Vujović potpisali ugovore za realizaciju projekata za čistiji vazduh u Užicu
Foto: Grad Užice

Kako je nakon potpisivanja ugvora istakla ministarka Vujović ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje.

“Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu”, rekla je Vujović.

Podsetimo, pored sredstava opredeljenih od strane Ministarstva zaštite životne sredine u iznosu od 30 miliona dinara, grad Užice 25 miliona dinara dobio je od Ministarstva rudarstva i energetike, pa će sa još 45 miliona dinara koliko se izdvaja iz budžeta ove godine konkurs za mere energetske efikasnosti biti realizovan sa čak 100 miliona dinara.

(izvor: Grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.