Za četiri godine uloženo 1,1 milijarda dinara u infrastrukturu vodovoda


UŽICE –  Za četiri godine u infrastrukturu vodovoda u Užicu uloženo je 1,1 milijarda dinara, a najveći projekat je nova Fabrika za preradu vode na Cerovića brdu sa kojom je Užice za dugi niz godina rešilo problem vodosnabdevanja, rekao je direktor JKP Vodovod Užice Duško Ljujić na stranačkoj (SNS) konferenciji.

Ljujić je naveo da je grad Užice, sa pojavom cijanobakterija u Vrutcima i problemom vodosnabdevanja, krenuo u tri pravca: trajno rešavanje problema vodosnabdevanja, obnavljanje svih alternativnih izvorišta i rekonstrukcija dotrajalih cevovoda.

„Sve što je do ponovnog puštanja Vrutaka snabdevalo Užice vodom bilo je ruinirano i zapušeno, a sve smo to podigli i vratili u sistem vodosnabdevanja. Ulaganjem u bunare u Turici obezbeđeno je dodatnih 100 litara pitke vode u sekundi. Uvedeno je Ćebića vrelo u sistem vodosnabdevanja  koje i u najsušnijem periodu ima 15 litara po sekundi što sa Živkovića vrelom i postrojenjem u Potočanju obezbeđuje 60 odsto potreba grada, bez Vrutaka ili Sušičkih vrela“, naveo je Ljujić.

Prema njegovim rečima, za četiri godine zamenjeno je od deset do 12 kilometara azbestnih cevi u Sevojnu i Užicu.

foto ZooMUE

U planu je da se radi rekonstrukcija cevovoda u Sevojnu vrednosti 100 miliona dinara i rekonstrukcija cevovoda visoke zone vrednosti 218 miliona dinara. Radovi će krenuti čim se obezbede sredstva, a konkurisaće se kod Kancelarije za javna ulaganja.

„Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji vodovodne linije u Karađorđevoj ulici koji koštaju 20 miliona dinara. Ovo je veoma važno, jer će Dovarje postati čvorište, pa u slučaju nestanka vode u visokoj zoni, odakle se trenutno snabdeva Krčagovo, ovaj deo grada će moći će se snabdeva vodom iz niske zone. I voda sa Živkovića vrela moći će da se doprema do rezervoara Kapetanovina“, kazao je Ljujić.

On je rekao i da JKP Vodovod trenutno raspolaže sa oko 420 miliona dinara projekata koji mogu da se finansiraju i koji su pokriveni građevinskim dozvolama, a da se njihova realizacija očekuje početkom sledeće građevinske sezone.

U toku je i projekat unapređenja i dopune projekta automatizacije i upravljanja vodovodnog sistema Užice.

„Vodovod raspolaže sa 76 objekata, veliki deo je uveden u sistem telemetrije i završetkom projekata sve će biti pod daljinskim nadzorom i upravljanjem, a takav sistem nema nijedan vodovod u Srbiji“, dodao je Ljujić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.