Za bogojavljensko plivanje do sad se prijavile i tri žene i šest maloletnika (VIDEO)

UŽICE – Za bogojavljensko plivanje na Gradskoj plaži do sada se prijavilo 56 učesnika, od kojih su tri žene i šest maloletnika.

„Očekujemo da će veliki broj prijavljenih proći preglede i da će plivati za Bogojavljenski krst. Ono što se do sada nije desilo je da budu prijavljene tri žene i želeli bi da i one prođu preglede i učestvuju u ovoj manifestaciji značajnoj za naš grad“, rekao je član Gradskog veća Užica Dragoljub Kostić.

Prijavljivanje je otvoreno do četvrtka u 12 časova na Gradskom klizalištu, a učesnici će zdravstveno biti pregledani na dan plivanja.

„Pregled će biti organizovan od 7 sati u prostorijma Ribarskog udruženja. Plivanje počinje u 10 časova na na porvršini ispod brane, ali novina je što će se ove godine plivati obratno, od leve ka desnoj obali, od „Alasa“ do restorana „Plaža““, kazao je Dinko Žuvela iz JP „Veliki Park“.

Plivanju će prethodii liturgija koja slavi dan kada se Bog otkrio kao sveta Trojica, a potom i litija u 9,30 od crkve Svetog Đorđa do Gradske plaže gde će biti osvećena voda i blagosloveni učesnici.

„Pozdravio bih učesnike plivanja za Časni krst, jer oni pored želje verujem da imaju i veliku veru u sebi. Plivati u januaru, u hladnoj vodi jeste hrabrost, ali je potrebno imati i vere, jer plivamo za krst Gospodnji, krst koji nas čuva i štiti“, zaključio je sveštenik Ljuban Petrović.

Nagrada prvoplasiranom je časni krst iz Jerusalima i zlatnik koji daruje zlatara „Karat“, a ostale učesnike Crkva će darivati ikonom.

Organizator 10. Bogojavlenskog plivanja je JP Veliki Park uz blagoslov SPC, a pokrovitelj je grad Užice.

You may also like...