XXIII JPF: Više smeha, manje zabrinutosti (VIDEO)

UŽICE – Ovogodišnji 23. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ održaće se u Narodom pozorištu Užice od 5. do 12. novembra pod sloganom „Bolje je da gledamo život u pozorištu nego pozorište u životu“. Na repertoaru je sedam takmičarskih predstava, pet iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Crne Gore.

Selektor festivala Bojan Munjin je rekao da će ove godine biti više smeha, a manje zabrinutosti.

„Ovaj festival je uvek isti trudeći se da zadrži kvalitete, a opet stalno menja svoje lice i raspoloženje, jer sudeluje u stvarnom životu. U izmenjenom licu festivala malo više će se smejati, biće vedriji, a manje će biti tragičan“, naveo je Munjin. On je rekao da je program ove godine žanrovski raznovrsan pa će na repertoaru biti predstave po klasičnom tekstu, moderne verzije klasika, autorske predstave, predstava bez reči i lirski intonirana predstava.

Festival otvara predstava Zvezdara teatra po klasičnom tekstu Borislava Pekića „Korešpodencija“, a u režiji Gorčina Stojanovića, dok će na repertoaru biti i postavka Narodnog pozorišta iz Beograda po klasičnom tekstu Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića „Ožalošćena porodica“.

Moderna verzija klasika na JPF-u biće Šekspirova „Ukroćena goropadnica“ u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita u režiji Ivana Plazibata.

Autorska predstava je „Zašto je poludeo gospodin R?“ u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a po tekstu R.W. Fasbindera i u režiji Boba Jelčića, kao i „Pet života pretužnog Milutina“ u izvođenju Atelja 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

Na repertoarau su i predstava bez reči, autorski projekat Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora „Kad bi Sombor bio Holivud“ i pesnički intorina predstava Budva Grad Teatra „Krvave svadbe“ po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora VukaTorbice.

Festival će zatvoriti predstava za nagrađene „Strah i beda Trećeg rajha“ Narodnog pozorišta u Gračanici, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Slobodana Skerlića.

Prateći program festivala još nije poznat i biće naknadno saopšten.

Umetnički direktor festivala Nemanja Ranković podsetio je da je u trenutku nastajanja festivala bilo problematično u kom će se pravcu kretati i naveo da je nakon 23 godine festival promenio koncepciju i postao jedan od najrespektabilnijih festivala u regionu.

Ministarstvo kulture i informisanja je za festival ove godine izdvojilo tri miliona dinara, odnosno 400.000 manje nego prethodne godine, ali je grad Užice povećao sredstva za 700 hiljada što iznosi četiri miliona dinara.

„Činjenica da je naš grad 23. put domaćin festivala, sale pune ljudi koji ne žele da propuste najbolje predstave u regionu, kvalitetna selekcija predstava koje ovaj festival izdvajaju od drugih pozorišnih manifestacija sve nas obavezuje. To što kao grad izdvajamo znatno više sredstava za kulturu od proseka u Srbiji daje nam za pravo da se nazivamo gradom kuluture. Zbog toga ćemo činiti sve što je u našoj moći da i u budućnosti povećemo iznos sredstava“, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Danas počinje redovna prodaja karata i one se mogu nabaviti po ceni od 10.500 dinara  za prvih sedam redova parter sredina i 8.000 dinara parter strane i balkon. Cena pojedinačnih karata je 1.500 dinara.

 

You may also like...