XV Forum hotelijera: Od vizije do realizacije (VIDEO)

ZLATIBOR – Jubilarni Forum hotelijera održao se proteklog vikenda na Zlatiboru. Iskustava iz oblasti hotelijerstva i turizima razmenili su investitori, hotelijeri iz regiona, konsultanti, predstavnici resornih ministarstva i profesionalnih udruženja iz Srbije i regiona. Najuspešnijim hotelijerima i njihovim partnerima dodeljena su po 13. put priznanja „Ambasadori dobre usluge“.

Vizionari i lideri hotelske industrije podelili su na forumu svoje znanje, iskustvo i viziju budućnosti najprosperitetnije i najbrže rastuće industrije u svetu. Ova industirija razvija se i u Srbiji, pa je ministarstvo turizma, u skladu sa razvojnom politkom Vlade, uložilo ove godine 750 miliona dinara za razvoj turističkih sadržaja, kroz više od 60 projekata.

„Kao podsticaj privredi dajemo mogućnost korišćenja podsticajnih kredita u saradnji sa Fondom za razvoj gde su niske kamatne stope od 1 odsto i godina dana grejs perioda. Na taj način smo od 2015. godine, pa do danas više od 450 miliona dinara dali upravo za projekte koji su imali za cilj razvoj hotelijerstva, što za rekonstrukciju, što za izgradnju novih objekata. Očekujemo da u skladu sa dobrim rezultatima koje već ostvarujemo, ti rezultati budu još bolji: da se poveća broj i domaćih i stranih gostiju i turistička potrošnja“, kaže državni sektretar u Minsitarstvu turizma Miroslav Knežević.

Na Forumu su dodeljena elitna hotelska priznaja, Ambasadori dobre usluge. Hoteleijerski Oskar za najznačajniju investiciju u ovoj godini pripao je Miroljubu Aleksiću, vlasniku hotela Tornik, prvog hotela sa pet zvezdica na Zlatiboru. Prema njegovim rečima, baviti se hotelijerstvom u Srbji nije kao ulaganje u fabrike, jer ima duži ciklus povratka sredstava, od deset do čak dvadest godina.

„Mi nismo imali razvijen turizam dok Vlada Srbije nije donela posebene mere pre tri godine koje su duplirale turistički prihod sa 600 miliona na milijadru i po dolara, a teško je jer ne postoji ponuda kvalifikovane radne snage, a postoji sezonski odliv radnika u okolne zemlje koje imaju fleksibilniji pristup turizmu od nas i mi bi još dosta od njih trebalo da učimo“, priča Aleksić i dodaje da mu je drago što i ostali investitori, posebno oni koji imaju fabrike, ulažu u turizam, jer je to grana koja pokreće sve industirje, „od njive do finalnog proizvoda“.

 Kako bi se hotelijerstvo i turizam brže razvijali, iz ministarstva poručuju da će se u budućnosti raditi na sinhronizovanom delovanju svih aspekata turističke ponude.

„Trudimo se da kreiramo adekvatnu turističku politiku, da izmenama zakona o turizmu i kreiranjem novog zakona o ugostiteljstvu uskladimo zakone sa potrebama privrede i da u narednom periodu kroz turističku politiku i sve što privreda radi imamo pravo da očekujemo da rezultati budu bolji“, zaključuje Knežević.

 Da je turizam razvojna šansa Srbije govore i sledeći bilansi: dvocifrene stope rasta dolazaka i ostvarnih noćenja i rast deviznog priliva. U protekloj godini taj prihod je iznosio milijardu i 180 miliona evra, a u ovoj godini se očekuje, sa procentualnim rastom od 12 odsto u privih devet meseci, da on iznosi od milijadru i trista do milijardu i trista pedest miliona evra.

You may also like...