Xross Challenge: Vejd Jang ostavio konkurente u prašini

TARA – Na šestoj Xross Challenge trci na Tari, na kojoj je izazov prihvatilo oko 130 hard enduro vozača iz 13 zemalja, najbrži oba dana bio je Vejd Jang, koga nijedan konkurent nije ugrozio ni na jednom delu staze.

Za razliku od prethodnih godina kada je Tara vozače dočekivala isključivo sa tamnim oblacima i kišom, ove godine ih je na ovoj planinskoj lepotici sačekalo izuzetno lepo i toplo vreme. Prvog dana pred vozačima je bio Prolog, odnosno classic enduro trka od oko 50 kilometar koja je vodila kroz prelepe predele Tare.

Xross Challenge 2019

Foto: Bogdan Kosanovic

Vejd Jang je trasu “preleteo” za 56 minuta i 56 sekundi, a iza njega bili su Matija Zec iz Hrvatske i Teodor Kabakčijev iz Bugarske. Nakon toga je usledio Akrapovič Super test – pravi spektakl za publiku koja je uživala u nestvarnoj borbi 32 najboljih vozača i njihovih motora sa teškim preprekama. Pred takmičarima je bio poligon sa ogromnim balvanima od kojih su neki bili visoki i do metar i po.

Finale je bilo posebno uzbudljivo i atraktivno jer se po prvi put na Xross Challenge trci nadmetanje odvijalo u formatu 4×4, pa su na poligonu vozila četiri vozača istovremeno, boreći se pritom i jedni protiv drugih, ali i protiv balvana. Ubedljivo najbrži je bio Vejd Jang, koji je Kabakčijeva i Zeca ostavio u prašini.

Xross Challenge 2019

Foto: Bogdan Kosanovic

Drugi dan Xross Challenge trke obeležilo je izuzetno toplo vreme, a na motorima je temperatura dostizala tačku ključanja. Pred vozačima je bila trasa duga 90 kilometara sa izuzetno teškim deonicama kao što su ekstremne uzbrdice, strme nizbrdice i kamenjari. Vozače je najviše namučila Mišolovka – uzbrdica koja godinama unazad važi za najozloglašeniju tačku na Xross Challenge trci. Mnogi su uz nju morali da guraju svoje motore i po nekoliko puta, a nekima je bila potrebna pomoć publike koja ih je uz pomoć kanapa izvlačila na vrh. Idrugog dana trke Vejd Jang je stigao pre svih vozača, na drugom mestu našao se Kabakčijev, a na trećem Maciej Loboz iz Poljske.

„Bio sam prvi oba dana i izuzetno sam srećan. Prvi dan trke je bio lagan, vožnja kroz šumu je protekla bez većih problema, a posle je i enduro kros poligon bio veoma uzbudljiv. Danas smo imali duži dan, bilo je znatno teže. Lakše nego prošle godine jer nije padala kiša, ali bilo je zahtevnih delova – Mišlovka je jedna od njih, a potom i zig zag uzbrdica. Ipak, uhvatio sam svoj ritam i prvi stigao na cilj“, rekao je Vejd nakon trke.

Xross Challenge 2019

Foto: Alex Dmitrovic

Telegraf

You may also like...