Vulin i Čepurin otkrili spomen ploču ruskoj bolničarki u Bačevcima (video)

BAJINA BAŠTA-Ministar za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin otkrili su danas u Bačevcima kod Bajine Bašte spomen ploču Dariji Aleksandrovnoj Korobkinoj,medicinskoj sestri iz Rusije,koja je poginula u Prvom svetskom ratu boreći se u sastavu Drinske divizije.

spomen ploca bacevci 1Ambasador Čepurin podsetio je da je Darija Aleksandrovna Korobkina imala 26 godina kada je stigla u Srbiju.Upućena je u Valjevo gde je pomagala srpskim ranjenicima u bolnici,ali je na lično insistiranje prebačena na prvu liniju fronta na Drini.Poginula je 2.oktobra 1914. na Gučevu dok je pružala pomoć ranjeniku.

 

“Ova spomen ploča je simboličan znak povezanosti i bratskih odnosa naših naroda.Mi smo zahvalni Srbima na vekovnom prijateljstvu,koje je potvrđeno i u najtežim vremenima”,rekao je Čepurin prilikom otrivanja spomen ploče.

Ministar Aleksandar Vulin naglasio je da Srbija nikad neće pristati na reviziju istorije,jer su Srbi narod koji ume da se bori za slobodu i ceni pravo prijateljstvo.

“Zajednička prošlost i istorija Srba i Rusa nas obavezuje da naša dva naroda još više rade na razvijanju odnosa.Mi smo prijateljske zemlje koje razumeju da su najbitnije vrednosti u odnosima između država međusobno poštovanje i nezavisnost”,istakao je Vulin .

Vulin je naglasio i da Srbija pamti svoju istoriju,iz nje uči i izvlači pouke za budućnost i da veći i brojniji narodi od Srba treba da slede njen primer.

“Jer Srbija je uvek bila na strani slobode i nikada nije izabrala pogrešnu stranu”,poručio je Vulin.

ZooM

You may also like...