Vučić otvorio „Budimku“ (VIDEO)

POŽEGA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Požegi i zvanično otvorio fabriku prehrambene industrije Budimka istakavši da je to veoma značajno za ceo požeški, ali i zlatiborski kraj te da je njeno otvaranje simbol podizanja Srbije iz pepela kao feniksa i pokazuje nam kako treba da gradimo zemlju u budućnosti.

„Budimka je za celu Srbiju važna i pokazuje nam tri stvari. Prvo koliko smo dugo i koliko smo beznadežno propadali. Pod broj dva pokazuje nam da kada radimo i kada smo ujedinjeni u borbi za boljitak, da možemom da se izvučemo i da se vratimo ne samo na staze stare slave  već da budemo uspešniji nego što smo ikada bili“, rekao je Vučić i dodao da je izuzetno važno da je Aleksandar Marković, direktor Budimke, neko ko  je studirao u Italiji, ali se vratio u svoju zemlju i spreman je da svoje znanje stavi na raspolaganje narodu.

Vučić je istakao da je pokretanje proizvodnje u ovoj, nekada najjačoj fabrici ovakve vrste u Jugoslaviji, izuzetno važno za sve voćare iz ovog kraja jer će imati sigurne ugovore sa fabrikom o oktupu voća za najmanje pet godina.

Govoreći o značaju putne infrastrukture u ovom kraju Vučić je podsetio da je izmedju Čačka i Požege šest kilometara autoputa i to će biti završeno za godinu dana nakon čega sledi put prema Užicu i Kotromanu.

„Onda ce nam Užičani reći auto put mora doći i do nas nismo mi manji od Požege. A onda će ovi iz Višegrada reći mora put do Sarajeva, ja znam da će to tako da ide i ja se radujem tome. Auto put mora da ide preko Arilja i Ivanjice dole do Duge poljane i Boljara i granice sa Crnom Gorom i to je voam važno za celu Peštersku visoravan, Ivanjicu, Arilje ceo kraj“, rekao je Vučić.

Budimka je sada zaposlila 48 radnika, uloženo je više od pet miliona evra, sšo nam obezzbeđuje godišnju preradu više od 25 000 tona svežeg voća i povrća i na tržište plasirati 50 finalnih proizvoda.

Direktor Fabrike Aleksandar Marković uručio je danas i prve ugovore budućim kooperantima, ali i Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Poljoprivrednom školom iz Požege.  On je istakao da je Budimka danas, posle 20 godina agonije, propadanja i neuspelih privatizacija, na novom početku i putu uspeha.

„U poslednjih pet meseci rekonstruisali smo visše od 18 hiljada metara kvadratnih proizvodnih, poslovnog i skladišnog prostora po svim najrigoroznijim svetskim standardima za proizvodnju hrane. Automatizovali smo tehnološki proces Do 20 juna pustićemo u rad hladnjaču za otkup, preradu i zamrzavanje maline, kupine, šljive, višnje i svog drugog voća u zapadnoj Srbiji a i šire“, rekao je Marković.

On je dodao da ITN grupa ima znanje i tehnologiju da jedan ovakav gigant brzo stavi u funkciju pre svega zbog 30 godina iskustva u agrobiznisu i sa više od 100 realizovanih projekata u Srbiji i inostranstvu. Plan je da u narednom periodu ulože još 7,5 miliona evra, zaposle još 150 radnika i ugovore saradnju sa oko 3000 poljoprivrednih proizvođača.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.