Vrutci crveni od algi (VIDEO)

UŽICE – Alge cijanobaktrerije, zbog kojih je pre pet godina prekinuto snabdevanje pijaćom vodom Užica, prekrile su skoro celo jezero Vrutci. Kako tvrde upućeni, one do sada nisu uticale na živi svet u jezeru, ali su zbog klimatskih promena postale češće na površini vode.

Jarko crvene boja na površini Vrutaka. Situacija, prilično alarmantna i zanimljiva javnosti, ali nimalo neuobičajena za ovo doba godine. Agencija za zaštitu životne sredine obavila je već dva od četiri godišnja uzorkovanja.

„Konstatovali smo da je cvetanje algi mnogo veće nego u februaru, a pojavile su se i druge vrste algi, ne samo one koje su karakteriistične za jezero, Znači, došlo je do eutrofikacije jezera, povećanja nutritijenata i samim tim povećanje broja algi“, kaže Zoran Stojanović iz Agencije za zaštitu životne sredine dodajući da će se podrobniji rezultati znati nakon kompletnih analiza.  

Ova ispitivnja nisu rađena od 2012. godine kada su se prve potencijalno toksične alge pojavile i kada je prekinuto vodosnabdevanje Užica.

Klimatske promene su, tvrdi gradska većnica zadužena za ekologiju Dunja Đenić, dovele do promena i u veštačkoj akumulaciji Vrutaka, pa su one koje borave na dubinama, češće prisutne na površini.

„Ranije je jezero cirkulisalo dva puta godišnje, danas imamo mešanje vode tokom cele godine i jezero stagnira samo u zimskom periodu“, kaže Đenićeva.

Cijanobakterije ovih pet godina nisu imale uticaj na živi svet u jezeru i nije zabeležen nijedan pomor ribe.

„Nije preporučeno izlovljavanje ribe, jer može doći do akumulacije cijanotoksina u mišićima riba, ukoliko se oni nalaze u jezeru. S druge strane, merena koncentracija cijanotoksina je ispod preporuka Svetske zdravstvene organizacije, odnosno ispod jednog mikrograma po litru vode“, navodi Đenićeva.

Pored Agencije za zaštitu životne sredine ispitivanja radi i Zavod za javno zdravlje kako bi se iznašao najbolji vodzahvat kada ponovo bude uspostavljeno snabdevanje grada vodom, što se očekuje početkom iduće godine, nakon završetka Fabrike za preradu vode koja će anulirati prisutvo algi.

 

You may also like...