Vreme za uništavanje ambrozije

ZLATIBORSKI OKRUG – Ambrozija se širi putevima transporta robe i najveća brojnost biljaka se nalazi pored puteva, pruga, stovarišta, smetlišta, na ruderalnim staništima, odakle se širi i u gajene kulture. Za suzbijanje ambrozije na nepoljoprivrednim površinama preporučuje se primena mehaničkih i hemijskih mere. Vreme uništavanja je pre punog cvetanja da bi se sprečilo rasejavanje polena i kasnije semena.

Iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice savetuju da pojedinačne biljke treba uništiti čupanjem sa korenom, a veće površine tretirati neselktivnim hernicidima čime se ambrozija trajno uništava.

ambrozija
Foto ZooMUE

„Postoje utvrđene, markirane lokacije gde se i ove godine može očekivati pojava ovog korova, imajući u vidu osobinu semena ambrozije da održi klijavost u zemljištu i do 40 godina. Grad Užice je ovaj problem prepoznao među prvima i u saradnji sa našom službom suzbijanje se vrši od 2005. godine, tako da je populacija ovog korova na teritoriji Užica dosta smanjena, ali ne i iskorenjena. I Opština Čajetina već treću godinu učestvuje u suzbijanju ovog korova na njihovoj teritoriji. Treba naglasiti da suzbijanje mora biti kontinuirano i sveobuhvatno da bi borba protiv ove štetne korovske vrste bila efikasna“, rekla je Milena Ćirić iz PSSS Užice napominjući da s egrađani mogu javiti u ovu službu ako imaju nedoumica oko identifikacije ambrozije.

Izvor: Infoera, autor: Milena Ćirić, PSSS Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.