Voz kao alternativa automobilima

MOKRA GORA – Bolja povezanost, tema je Evropske nedelje mobilnosti, a u skadu sa tim voz je promovisan kao sredstvo prevoza koje se može koristiti uz najmanji rizik od zagađenja vazduha i kome se daje prednost u odnosu na korišćenje automobila.

Prema rečima gradskog većnika za saobraćaj, Slobodana Šiljkovića, dobro razvijena železnička infrastruktura, pristupačna cena karte i pogon na struju benefiti su vezani za korišćenje voza, umesto automobila na malo udaljenijim relacijama.

“Sa druge strane i železnički turizam je dobro razvijen i stalno se unapređuje pa odnedavno imamo i redovnu liniju Mokra Gora-Višegrad. “Nostalgija” saobraća svake subote i nedelje i ja koristim priliku da pozovem sugrađane da do Višegrada ne idu svojim automobilima već ovim vozom. Na taj način, bar u situacijama gde je to moguće, daće svoj doprinos u očuvanju životne sredine”, rekao je Šiljković.

Železnica ima najmanje štetan uticaj na životnu sredinu, koristi devet puta manje površine u odnosu na automomobilski saobraćaj, pogonska energija je ekološki prihvatljiva a cena usluge pristupačna. Ovo su samo neki od razloga koje u “Srbija vozu ” navode kao prednosti korišćenja njihovih usluga.

“Mi iz “Srbija voza” kao odgovorna kompanija napravili smo odgovarajući red vožnje za povezivanje destinacija koje naši sugrađani najviše koriste. Recimo, prema Beogradu imamo nove savremene klimatizovane vozove sa svim neophodnim sadržajima. Sa komercijalne strane smo takođe veoma prihvatljivi. Cene karata su pristupačne, a moguće je ostvariti i popuste sa plus karticom do 30 odsto, a za onlajn kupovinu i dodatnih pet odsto popusta”, kaže Željko Špijunović iz “Srbija voza”.

Kada je reč o železničkom turizmu pored Šarganske osmice koja se nalazi na svetskoj turističkoj mapi i “Nostalgije” kojom se godišnje preveze više od 70 hiljada turista i koja danas povezuje Užice i Višegradu, u planu je uvođenje u turistički saobraćaj Plavog voza na relaciji od Beograda do Užica. Biće to, po rečima Špijunovića, prilika da se svi upoznaju sa muzejskim eksponatom na točkovima, a na šinama najzahtevnije i najlepše u Evropi, Barske pruge.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.