Volonteri u Ribnici zasađuju 10 hiljada sadnica crnog bora (VIDEO)

ZLATIBOR – Oko 100 radnika u IT industriji učestvuje u volonterskoj akciji pošumljavanja u podnožju Tornika, na Zlatiboru, u organizaciji udruženja Discover Srbija. Tokom dva dana, koliko traje akcija, očekuje se da bude posađeno oko 10 hiljada sadnica crnog bora.

Učešće u akciji pošumljavanja za prisutne volontere predstavlja spoj podizanja ekološke svesti i načina da se kvalitetno iskoristi slobodno vreme.

„Sadnja drveća je jedan od načina da se uradi redukcija ugljen-dioksida. Time na neki način „otisak“ koji ostavljamo u prirodi pokušavamo da očistimo“, kaže jedan od volontera, Miloš Adžić.

Za područje na kojem se vrši pošumljavanje izabrana je Ribnica, u podnožju Tornika, oblast koja pripada Parku prirode Zlatibor.

„Izabrali smo Zlatibor kao mesto u koje svi volimo da dođemo. Ovo je naš doprinos kojim vraćamo prirodi ono što od nje uzimamo.“, rekao je Vladimir Pavlović iz Discover Srbija, organizatora akcije.

Ovakva okupljanja uzimaju se i kao vid unapređenja timskog duha među članovima radnog kolektiva.

Pošumljavanje u podnožju Tornika
Foto: ZooMUE

„Želimo da i drugima poslužimo kao primer, da se uključe u ove aktivnosti. Bilo da je u pitanju sadnja drveća, reciklaža, sakupljanje đubreta… Ne treba da samo razmišljamo o nama, već i o budućim generacijama“, rekla je volonterka, Tamara Janković.

Površina planirana za pošumljavanje iznosi oko četiri hektara, a crni bor je odabran kao autohtona vrsta četinara ovog područja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.