Volonteri u Ribnici zasađuju 10 hiljada sadnica crnog bora (VIDEO)

ZLATIBOR – Oko 100 radnika u IT industriji učestvuje u volonterskoj akciji pošumljavanja u podnožju Tornika, na Zlatiboru, u organizaciji udruženja Discover Srbija. Tokom dva dana, koliko traje akcija, očekuje se da bude posađeno oko 10 hiljada sadnica crnog bora.

Učešće u akciji pošumljavanja za prisutne volontere predstavlja spoj podizanja ekološke svesti i načina da se kvalitetno iskoristi slobodno vreme.

„Sadnja drveća je jedan od načina da se uradi redukcija ugljen-dioksida. Time na neki način „otisak“ koji ostavljamo u prirodi pokušavamo da očistimo“, kaže jedan od volontera, Miloš Adžić.

Za područje na kojem se vrši pošumljavanje izabrana je Ribnica, u podnožju Tornika, oblast koja pripada Parku prirode Zlatibor.

„Izabrali smo Zlatibor kao mesto u koje svi volimo da dođemo. Ovo je naš doprinos kojim vraćamo prirodi ono što od nje uzimamo.“, rekao je Vladimir Pavlović iz Discover Srbija, organizatora akcije.

Ovakva okupljanja uzimaju se i kao vid unapređenja timskog duha među članovima radnog kolektiva.

Pošumljavanje u podnožju Tornika
Foto: ZooMUE

„Želimo da i drugima poslužimo kao primer, da se uključe u ove aktivnosti. Bilo da je u pitanju sadnja drveća, reciklaža, sakupljanje đubreta… Ne treba da samo razmišljamo o nama, već i o budućim generacijama“, rekla je volonterka, Tamara Janković.

Površina planirana za pošumljavanje iznosi oko četiri hektara, a crni bor je odabran kao autohtona vrsta četinara ovog područja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.