Vladin izveštaj o finansiranju civilnog sektora (video)

 UŽICE-Za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija civilnog društav u 2012. godini u Srbiji je izdvojeno 8,63 milijarde dinara iz republičkog,pokrajinskog i lokalnih budžeta,izjavila je Milena Banović iz Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom na prezentaciji Godišnjeg izveštaja u Užicu.

 

Srbija ima razvijeno civilno društvo i dovoljno sredstava da finansijski podržava njihove programske i projektne aktivnosti iz javnih sredstava Republike.Postupak dodele ovih sredstava obavlja se preko javnog poziva i poštovanja aktuelne regulative,a tendencija je da se u ovoj oblasti na najmanju moguću meru smanje odluke rukovodilaca u ovoj oblasti finansiranja”,istakla je Banovićeva.

 U Srbiji ima registrovanih 22 hiljade organizacija i udruženja civilnog društa,ali je Srbija jedina zemlja u regionu koja  još uvek nema Strategiju razvoja civilnog društva,naglasila je Banovićeva.

 “Ove godine se krenulo u njenu izradu.Planirani su sastanci širom Srbije,kako bi se utvrdile aktivnosti i mere koje će biti obuhvaćene Strategijom,kao i načini unapređenja kapaciteta organizacija civilnog društva”,rekla je Banovićeva.

 Godišnji zbirni  izveštaj o utrošku sredstava za aktivnosti civilnog društva je prvi koji je uradila jedna Vladina institucija i prema njemu u Srbiji se najviše ovih sredstava izdvaja za sport,kulturu,socijanu zaštitu i zaštitu životne sredine,istakla je Milena Banović iz Kanceralije za saradnju sa civilnim društvom u Užicu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.