Vlada za investicije, Opština za otpremnine

PRIBOJ – Vlada Republike Srbije odlučila je da dva i po miliona evra opredeli za investiranje u Fabriku automobila u Priboju (FAP). Opština Priboj je obezbedila sredstva za isplatu ugovorenih otpremnina za radnike FAP koji su potpisali ugovor o dobrovoljnom raskidu radnog odnosa.

Generalni direktor pribojske fabrike Ranko Vuković kaže da je ova investicija za kupovinu novih i popravku starih mašina važna za FAP, kako bi se tehnički stabilizovao i kako bi se otklonila sadašnja “uska grla” proizvodnje, pred ulazak fabrike u sistem namenske industrije, što se očekuje po pravosnažnosti UPPR, (Unapred pripremljenog plana reorganizacije).”Stare mašine koje su već izraubovane su se često kvarile, to je uticalo na proizvodni proces u FAP-u i sa tim su se nosili i naši prethodnici i mi”, kaže Vuković. On dodaje da za ta dva i po miliona ne mogu da kupe sve potrebne mašine, ali mogu da poprave najslabije karike u lancu proizvodnje,” kako bi mogli da ulazimo u ugovore koji ne trpe kašnjenja”. “Sa planom nabavke novih mašina i oglasom koji smo upravo raspisali, upoznati su i u Ministarstvu odbrane”, navodi direktor.

Opština Priboj je u istom periodu, početkom ove nedelje, obezbedila novac za bivše radnike FAP. Novac je opredeljen za isplatu ugovorenih novčanih davanja po godini staža bivšim radnicima koji su potpisali ugovore o dobrovoljnom raskidu radnog odnosa. Ugovor je potpisao predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović.

Pošto je značajan broj ovih radnika već podneo tužbe, a neki po tom osnovu i naplatili tražena sredstva, isplata novca će biti usporena i moći će da se obavi tek kad Opština pribavi sve informacije od suda i sudskih izvršitelja, kako ne bi bilo duplih plaćanja. Kako nezvanično saznajemo predstavnici Opštine rade na tome da, pored otpremnina, obezbede i sredstva za isplatu šest zaostalih plata bivšim radnicima FAP.” Dobili smo novac ali nas očekuje još mnogo posla, pre svega borba za neisplaćene zarade i povezivanje radnog staža u punom iznosu. Za sada je uplaćeno samo po minimalcu”, kažu u Udruženju za zaštitu radnika Fabrike automobila Priboj “Radnik nije rob”.

Izvor: Danas

You may also like...