Vlada da hitno ponovo potvrdi dogovorenu otkupnu cenu maline

BEOGRAD – Više udruženja malinara zatražilo je od Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obaveste javnost i potvrde dogovorenu početnu otkupnu cenu maline u iznosu od 250 dinara, kako bi se sprečila „dalja manipulacija činjenicama u javnosti, a na štetu proizvođača maline“.

Povod za ovaj zahtev koji su potpisali Savez „Srpska malina“ Arilje, Udruženje „Zlatni breg“ Nova Varoš, „Miker“ Užice, „Vilamet-Suvobor“ Gornji Milanovac, „Malinik“ Aleksandrovac, „Štitina“ Knjaževac, „Surdulički malinari“ Surdulica,“Naše voće“ Arilje, „Udruženje voćara“ Sokobanja i krovno Udruženje „SPAS“ (Sabor Proizvođača Agroprivrede Srbije) Kraljevo jeste činjenica da su, uprkos dogovorenoj početnoj otkupnoj ceni maline od 250 dinara na sastanku 31. maja sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, pojedini članovi Udruženja „Vilamet“ Arilje i Asocijacije malinara demantovali da je dogovor postignut, navodi se u zajedničkom saopštenju više udruženja.

„To su uradili iz samo njima poznatih razloga ili, kako se naslućuje, u cilju sticanja lične materijalne koristi“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da oni su takvim navodima naneli ogromnu štetu proizvođačima malina, jer su otkupljivači malina, posle njihovih izjava, malinu plaćali 200 do 220 dinara po kilogramu, što je manje od dogovorenog.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovalo je danas na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još jednom apeluje na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline, kako bi se izbegla diskriminacija malinara, kao i ugrožavanje rentabilnosti njihovog poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, na pomenutom sastanku održanom 31. maja je, osim početne otkupne cene maline od 250 dinara, dogovoreno i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene, a u korist proizvođača.

„Sva gore navedena udruženja ovim putem zahtevaju od Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede da još jednom obaveste javnost i potvrde dogovorenu početnu otkupnu cenu maline, kako bi se sprečila dalja manipulacija činjenicama u javnosti, a na štetu proizvođača maline“, zaključuje se u saopštenju.

TANJUG

You may also like...

1 Response

  1. Jasmina каже:

    U Leskovcu je otkupna cena 200 dinara. Ne poštuju ni navodni dogovor. Dali mi živimo u istoj državi ili ne?Bruka za ovu državu.Dokle će nas deskriminišu i degradiraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.