VKS delegirao Viši sud u Užicu da sudi policajcu osumnjičenom za ubistvo mladića iz Tutina

UŽICE-Vrhovni kasacioni sud odlučio je da Viši sud u Užicu vodi krivični postupak protiv policajca iz Tutina Raice Beloice, optuženog da je pre više od dve godine ubio Fahrudina Skarepa, objavio je danas radio Sto plus.


U rešenju Vrhovnog kasacionog suda dostavljenom radiju, navodi se da je odluka doneta nakon „obrazloženog i osnovanog predloga Višeg suda u Novom Pazaru da se za vođenje postupka odredi drugi stvarno nadležan sud“.

Kao razloge za određivanje drugog suda za postupanje, Viši sud u Novom Pazaru naveo je da bi na nepristrasnost i pravičnost postupka pred tim sudom mogli da utiču otvorena medijska kampanja, reagovanja političkih partija i nevladinih organizacija koje su pozivale građane na proteste.

„S obzirom na saopštenja nevladinih organizacija, političkih subjekata i održane proteste građana, što sve u javnosti može stvoriti predstavu da je ugrožena nepristrasnost suda, te je u cilju isključenja svake sumnje u pogledu pristrasnosti suda i obezbeđenja prava na pravično suđenje, odlučeno da se ovaj krivični postupak sprovede pred Višim sudom u Užicu“, stoji u rešenju Vrhovnog kasacionog suda.

Odluka da se postupak vodi pred Višim sudom u Užicu doneta je imajući u vidu i to što je u avgustu Više tužilaštvo u tom gradu podnelo otpužni akt protiv policajca, a po ovlašćenju Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu iz januara 2018.

Po prijemu optužnog akta Viši sud u Užicu se proglasio mesno nenadležnim, a spise predmeta dostavio Višem sudu u Novom Pazaru, kao mesno i stvarno nadležnom, nakon čega je taj sud predložio Vrhovnom kasacionom sudu da odredi drugi sud za vođenje postupka.

Beloica je optužen da je u noći između 29. i 30. septembra 2017, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se tereti da je pucao na vozilo kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio 22-godišnjeg mladića koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Tokom istrage, prema nezvaničnim saznanjima, policajac je tvrdio da je savesno obavljao svoj posao i da je pucao u samoodbrani jer je, kako je govorio, Skarep hteo da ga udari automobilom.

Tužilaštvo ga je optužilo da je počinio krivično delo ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

izvor: Beta

You may also like...