„Viteški čas“ u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U okviru manifestacije “Viteški čas” Srpsko viteško društvo “Stari grad” na platou ispred Narodnog pozorišta priredilo je posetiocima izložbu replika srednjovekovne opreme i naoružanja.

Viteško udružene Stari grad“ postoji dve godine, trude se da pokažu i promovišu kako su izgledali srpski vitezovi i šta je značilo biti ratnik. Viteški duh kažu postoji i danas.

„Svi Srbi i svi građani Srbije imaju predispoziciju da budu vitezovi. To je duh koji podrazumeva da se stvari u životu mogu ostvariti samo legitimnim sredstvima. Mora se zaštititi nejak, svoju sreću ne smemo graditi na tuđoj nesreći“, istakao je član viteškog društva „Stari grad“ Dragan Krsmanović.

Prikazana je replika vizira iz 14. veka koji su nosili vitezovi Svetog Kneza Lazara, pancir sa metalnim pločicama koji nije mogao da se preseče mačem ili sekirom.

„Ovo mi je prvi put da oblačim oklop, bilo je malo komplikovano dok smo uspeli da stavimo sve na svoje mesto. Samo po sebi nošenje je jako teško“, rekao je član viteškog društva „Stari grad“ Petar Mirković.

Na izložbi o srpskim vitezovima prisustvovali su i učenici užičke Gimnazije, a neki od njih su obukli i viteški oklop.

„Ne deluje toliko teško koliko ustvari jeste, jako su teški oklopi i zaista im je bilo teško da se bore u ovom odelu“, dodao je učenik Gimnazije Nemanja Stanić.

Svaki oklop težio je od 8 do 20 i više kilograma, a vitezovi su često iziskivali pomoć kako bi uzjahali konja. Izgled oklopa koji su pripadali Redu zmaja, poput despota Stefana Lazarevića mogu se videti na brojnim freskama u našim manastirima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.