„Viteški čas“ povodom Dana grada Užica (VIDEO)

UŽICE – Povodom obeležavanja Dana grada Užica na srednjovekovnoj tvrđavi iznad Đetinje održan je Viteški čas, svojevrsna promocija srednjovekovne opreme i viteškog kodeksa. Događaj, koji je usmeren pretežno na najmlađe sugrađane, organizovalo je Srpsko viteško udruženje Stari grad iz Užica.

Organizatori viteškog časa veruju da Užice ima retku privilegiju da u centru grada poseduje srednjovekovnu tvrđavu i da to treba da bude svojevrsno mesto okupljanja.

„Šteta je da se naši građani ne upoznaju sa vim mestom, pogotovo naši najmlađi, s obzirom da su ovim povodom neki od njih po prvi put došli na tvrđavu posle njene rekonstrukcije“, kaže Dragan Krsmanović, iz SVD Stari grad iz Užica.

Najmlađim posetiocima predstavljeni su oprema i oružje za koje se veruje da su ih koristili srednjovekovni vitezovi na turnirima, kao i nematerijalne tekovine viteštva.

„Treba negovati taj duh viteštva, zaštite nejakih, fer borbe, tolerancije… Ova postavka je samo sećanje na srednji vek, jer srpski narod ima bogatu istoriju, a te vrednosti treba da negujemo i danas“, dodaje on.

Krsmanović smatra da Srbija iza sebe ima tradiciju viteštva koja ne zaostaje za zapadnoevropskom, koja je često više zastupljena u književnim delima i na filmu.

„Srbi su utkali sebe u širi kontekst evropske civilizacije, ne treba toga da se stidimo. Ali, pre nego što to predstavimo svetu, treba da predstavimo našoj deci“, zaključuje Krsmanović.

U planu je da organizatori u ovaj događaj uključe još neke ustanove, poput Umetničke škole i da tako kreiraju celodnevnu manifestaciju posvećenu viteštvu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.