Prevencija klimatskih promena i elementarnih nepogoda u Zlatiborskom okrugu (VIDEO)

UŽICE – U Zlatiborskom okrugu prethodnih godina zabeleženi su šumski požari, poplave, kao i snežni nanosi, a prvi put je planirana prevencija ovih kriznih situacija, o tome se govorilo na današnjem sastanku sa načelnikom Štaba za vanredne situacije Lukom Čaušićem i sekretarkom iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Majom Mačužić Puzić.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je spremno da pruži logističku i finansijsku podršku kroz projekte prevencije klimatskih i elementarnih nepogoda. Nadam se da ćemo u budućem periodu, zajedno sa Štabom za vanredne situacije, pripremiti mnogo bolje projekte koji će sprečiti ove nepogode“, rekla je Mačužić Puzić.

Ona dodaje da je Ministarstvo za prevenciju elementarnih nepogoda i klimatskih promena do sad izdvojilo 41.400.000 dinara i da svake godine lokalne samouprave apliciraju sa projektima za ova sredstva.

„Jedan dinar koji se uloži u preventivu može višestruko da nam se vrati. Naravno, postoje situacije kada preventivno delovanje nije moguće i u tim situacijama mi moramo biti što bolje organizovani, moramo imati što bolju komunikaciju kako bi se na najbolji način sačuvali zdravlje i imovina“, istakao je načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da će pored ovih tema, govoriti i o problemu klizišta u Koštici, u ulici Svetozara Markovića.

„Otapanje snega i velike količine vode aktivirali su klizište u ovoj ulici, a kao posledica njegovog aktiviranja ugrožena je saobraćajnica, magistralni vodovod, trafostanica, stambeni i poslovni objekti i potencijalno je ugrožen i regionalni put za Bajinu Baštu“, kaže Raković Radivojević.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Luka Čaušić kaže da je ovo prvi put da se preventivno razmišlja o kriznim situacijama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.