Violina je najveća ljubav (VIDEO)

UŽICE – Užičanin Matija Spasojević, jedan je od najmlađih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući svom talentu, već sada, uz nastupe na koncertnim podijumima,  niže uspehe na prestižnim takmičenjima.

Nigde ne ide bez violine. Ona je za njega više od insturmenta. Počeo je da svira sa pet godina. Sada niže nastupe, ali i nagrade na takmičenjima.

“Ja sam završio Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesora Dragutina Mladenovića i Miloša Čorlije. Diplomirao sam sa 17 godina kao najmlađi diplomac.”

Plan je bio da školovanje nastavi na Muzičkom konzervatorijumu “Čajkovski“ u Moskvi. Na žalost, aktuelna situacija u Rusiji ga je omela u tome, pa je školovanje nastavio u Srbiji. Na prijemom ispitu na Fakultetu muzičke umetnosti imao je najviše bodova i tako je postao najmlađi student u klasi profesorke Marije Špengler iz Londona, gostujućeg redovnog profesora na Beogradskoj muzičkoj akademiji.

“Ona živi u Londonu i dolazi svake dve nedelje da nam drži časove. Drži nam i on-line časove, tako da ništa nije zapostavljeno.”

Uz predavanja i rad na fakultetu, Matija kaže da je najmanje četiri do pet sati dnevno neophodno da se vežba. Do sada je za svoj rad dobio više od 40 domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima su Svetosavski dukat, Dositejeva nagrada, a pre dve godine proglašen je Internacionalnom prvom violinom.

“Prvi moj solistiki koncert bio je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti SANU, 27. januara 2019.godine. Posle toga je počela korona, pa nisam išao na mnoga takmičenja. Pre toga sam učestvovao na brojnim takmičenjima, od kojih bi izdvojio Kocijanovo takmičenje u Češkoj i Grimio u Belgiji.”

Usavršavao se na masterklasu kod svetski najpoznatijih i najpriznatijih umetnika – violinista sa Harvarda, Oksforda, Džulijarda, Jejla kao i naših najpriznatijih violinista i dirigenata, sa kojima i danas sarađuje.

“Ja sam član orkestra “Serafim”, čiji je organizator i direktor Katarina Popović. Član sam i orkestra “13 gudača”, koji vodi Sreten Sretenović.”

Sam ali i sa orkestrima, Matija nastupa od osme godine. Neki nastupi su i posebno upečatljivi.

“Svirao sam kao gost na koncertu Ivana Bosiljčića. Skoro smo imali u Severnoj Makedoniji, u Skoplju koncert, gde smo pratili jednu od najpoznatijih profesorki na svetu, koja predaje u Bostonu na Univerzitetu Merilend, Irinu Murešanovu.”

Matiji je violina najveća ljubav, kako kaže njegov život i njegov posao. Sebe u budućnosti vidi kao pedagoga i violnistu koji nastupa na svetskim scenama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.