Videopark od sutra u galeriji Reflektor

UŽICE – Treće izdanje festivala savremene umetnosti „Videopark“ održaće se u Užicu od 22. do 24. jula u prostoru Galerije Reflektor.

Na trodnevnom programu posetioci će moći da pogledaju neke od filmskih, dokumentarnih i eksperimentalnih ostvarenja umetnika iz celog sveta, kao i izložbu radova umetnika iz Austrije i Srbije, ali i studenata Univerziteta umetnosti u Beču. Oni bi tokom sedmodnevnog istraživanja i posećivanja različitih lokaliteta na prostoru grada Užica, pokušati da razotkriju paradigme i matrice koje su utkane u fenomene individualnih i kolektivnih događaja koji su se dešavali kroz dugu istoriju ovog grada.

Foto: SEEcult

Inspiracija za ovogodišnju temu festivala ’’Hospitable utopia’’ je proistekla iz refleksije i sećanja na prethodne događaje koji su se dešavali kroz istoriju ovog dela Srbije, te bi umetnici uz podršku kustoskog tima Improper Walls iz Austrije pokušati da razjasne razne ideologije, utopije koje su ostavljale svoj trag a pritom dale neizmerni doprinos istorijskoj kompleksnosti kao i kulturnom nasleđu ovog dela Srbije. Otvarajući pitanja identiteta, stvarnih istina, političke korektnosti, kolektivnih fenomenologija, ali i aludirajući na probleme migranata, granica, indiferentnosti, umetnici će pokušati da reflektuju svoj umetnčki rad kroz prizmu navedenih slučajeva i fenomenologija.

Cilj festivala „Videopark“ je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama na polju videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju ove vrste umetničkog izraza. Predstavljanje eksperimentalnih dela koja kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena oblika savremenih digitalnih medija, samo su neke od stvari koje promoviše „Videopark“. Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, cilj Udruženja Vizuelnih umetnika iz Užica je da preusmeri središte sa velikih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti na manja mesta, te da kroz uzajamno i zajedničko podržavanje stvori mesto za sve vizuelne umetnike koji uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.