Vesić: Bilo je mnogo problema na deonici Pakovraće-Požega, investitor tvrdi da će biti završena do kraja godine 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je gostujući na Euronews Srbija da je do kraja godine ostalo da bude otvoreno još nekoliko putnih deonica, a kada je reč o završetku radova na delu Preljina-Požega istakao je da izvođač radova tvrdi da će oni biti završeni do kraja godine kao i da će se konačna cena znati kada sve bude završeno.

Inače, radovi na deonici Preljina-Požega počeli su 2019. i planirano je da oni traju dve i po godine. Na pitanje zašto se kasni sa završetkom, Vesić kaže da je bilo dosta problema.

„Bilo je dosta problema, ja sam morao nedeljno da se sastajem sa izvođačima, imali su dosta problema sa eksproprijacijom prvo, drugo sa geologijom jer očigledno nije bila najbolje urađena. Veoma je zahtevna geologija posebno u tunelu Munjino brdo. Izvođač tvrdi da će biti završeno do kraja godine, ja nemam razloga da im ne verujem. Zašto je važno da dođemo do Požege, od Požege kreću dva auto-puta, jedan prema Republici Srpskoj prema Kotromanu, a drugi dole prema Crnoj Gori, suštinski dva najvažnija auto-puta“, rekao je on.

Autoput
Foto.ZooMUE

Kako je najavljeno deonica bi trebalo da košta 450 miliona dolara, a na pitanje da li će ta cifra ostati, Vesić kaže da će se konačna cifra znati kada bude sve završeno.

„Ono što je činjenica je da je građevinski materijal poskupeo. Nije normalno da očekujemo da neko radi ispod cene, tako da kažem znaće se kad bude okončano. Plaćanje penala postoji samo kad imate neosnovano kašnjenje. Ovde naravno da ima osnova, ako država ne može da završi eksproprijaciju, dešavalo se i to, onda nije kriv onaj koji radi“, istakao je on.

Inače, od Požege put dalje vodi ka Crnoj Gori. Potpisan je ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o pripremi tehničke dokumentacije i izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane. Vesić kaže da prvo mora da se završi projekat.

„Mora prvo da se završi projekat, projekat radi CIP naš saobraćajni institut, a brzo će krenuti radovi jer smo u projektovanje ušli ranije. Ove godine ne sigurno. Inače, projekat za Požega-Kotroman je završen krajem prošle godine, procenjena vrednost tog projekta je oko milijardu i 300 miliona evra, videćemo kako će to biti na kraju, ali tu u svakom slučaju iako imamo projekat, prvo mora da se završi do Požege, to je uslov, a drugo mi moramo da vodimo računa da naše zaduženje ne pređe ono što smo sebi zadali“, rekao je on.

Kako dodaje, ne mogu se jednostavno otvoriti svi novi projekte tokom jedne godine.

Euronews

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.