Vesela škola na ulici (VIDEO)

JESENIŠTE, IVANJICA – Deca u ivanjičkom naselju Jesenište ponosno mogu da kažu da imaju najlepšu ulicu u Srbiji. I ne samo ulicu nego pravu školu na otvorenom.

Za sve je „kriva“ jedna učiteljica iz Pančeva, koja leto provodi u rodnoj Ivanjici. Korona virus sprečio je da bude sa đacima u učionici, ali je zato rešila da svoju kreativnost prenese na ulicu.

Milica Puzović rođena je Ivanjičanka,  živi u Pančevu, a radi u Beogradu kao učiteljica. Leto provodi u rodnom kraju, a kako je školska godina završena, rešila je da se zabavi sa decom iz kraja i da im školsko gradivo iznese na ulicu. Nabavili su boje za beton, udružili snage i tako je nastala ove vesela ulica sa lekcijama iz osnovne škole.

„Deca koja prohodaju skakuću ovde na poligonu, dok starija deca uče i edukuju se na ovaj način“, kaže Milica Puzović i ističe da je najbolje učenje ono koje se realizuje kroz igru te da se na taj način lakše usvajaju nova znanja.

Od starta do cilja treba preći ulicu dugu oko 550 metara sa matematičkim formulama, pravopisnim pravilima, tablicom množenja, padežima, periodnim sistemom elemenata, ali i poznatim piscima. Milica u šali kaže da onaj ko pređe celu ulicu može da kaže da je završio osnovnu školu.

„Tu si i azbuka i matematičke formule, promenljive i nepromenljive vrste reči, rimski brojevi, desetice, vremenske odrednice, planete čak i loza Nemanjića“, objašnjava Milica šta su sve iscrtali na ulici i dodaje da su se na jednom delu našle i registarske oznake gradova u Srbiji.

Svaki dan deca se ovde okupljaju, druže, zabavljaju, stiču nova znanja. Igraju školice, ali i obnavljaju do sada naučeno. Ovo leto sigurno će im biti jedno od najzanimljivijih jer su svi dali svoj doprinos da im ulica bude ovako lepa i pametna.

„Meni se najviše sviđa srce u kojem piše Srbija, Ivanjica, Jesenište. Svima nam je bilo zabavno dok smo ovo crtali. Svakodnevno kroz igru stičemo nova znanja i obnavljamo stara“, kažu deca koja su bila aktivni učesnici ove akcije – od oslikavanja do određivanja mesta gde će šta da se nalazi.

Na cilju ove škole na otvorenom upisana su imena svo 34 dece koja ovde žive i koja su sa učiteljicom Milicom svojski radila da svoju ulicom učine najveselijom. I ovde se neće zaustaviti – u  sporednoj ulici pripremaju interaktivni poligon koji će, za razliku od glavnog dela ulice, biti više za zabavu i igru – da se, kako kažu, osim učenja ostane i u dobroj fizičkoj kondiciji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.