Veliko interesovanje za komercijalno PCR testiranje u Užicu

UŽICE-Posle otvaranja granice sa Crnom Gorom za građane Srbije, koji su dužni da za ulazak u tu zemlju pribave negativan PCR test ili pozitivan ELISA test IGg kategorije, u Zavodu za javno zdravlje Užice je povećan broj testiranja na lični zahtev.Dnevno se testira oko 40 osoba, među kojima nisu samo građani Užica i Zlatiborskog okruga, već i turisti koji borave na Zlatiboru, Tari i drugim destinacijama u užičkom regionu, a koji žele da nastave putovanje za Crnu Goru.

„PCR testiranja na lični zahtev se zakazuju posle 14.septembra, jer su svi termini do tada popunjeni. Posebno veliko interesovanje je bilo prošle sedmice, ali od juče je znatno manji pritisak za komercijalno testiranje“, kazala je za Danas dr Aleksandra Andrić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje Užice.

Ona je dodala da ELIZA test nije moguće uraditi u tom Zavodu, kao ni u jednoj  državnoj zdravstvenoj ustanovi u Zlatiborskom okrugu, već samo u pojedinim privatnim laboratorijama.

Inače, poslednje tri sedmice primetno opada broj novoinficiraniih, kao i pacijenata na lečenju u bolnicama, a smanjen je i broj pregleda u kovid ambulantama u Zlatiborskom okrugu.

Sadašnje epidemiološko stanje u tom okrugu podseća na prilike krajem maja, kada se broj obolelih smanjivao zbog naloženih protivepidemijskih mera – oganičenog broja okupljanja, obaveznog nošenja zaštitnih maski i poštovanja socijalne distance. Međutim, nakon toga, u junu i julu, usledilo je drastično povećanje broja novoinficiranih, pa je u jednom danu bilo više od 200 novih slučajeva infekcije.

Dr Aleksandra Andrić kaže da taj Zavod dnevno dobija oko 300 testova iz laboratorije „Vatreno oko“ i da rezultati iz te laboratrorije stižu u roku od dva dana.

„To je dovoljna količina testova. U vreme kada smo imali povećanje broja novoinfociranih, dobijali smo dnevno oko 300 testova, koliko dobijamo i sada, jer se povećao broj komercijalnih testiranja“, objasnila je dr Andrić.

Ona je dodala da se u svim zdravstvenim ustanovama u okrugu, od 20. do 25 avgusta, testiralo 778 građana – 20. avgusta 154, dan kasnije 185, potom 179, u nedelju 62, ponedeljak 43, a utorak 155 osoba.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.