Veliko čišćenje Potpećkog jezera

PRIBOJ – Potpećko jezero na Limu kod Priboja još sedam dana biće onakvo kakvo je danas i nad kakvim se često zgražavaju neupućeni koje put nanese tuda – okupirano smećem ispod koga se površina vode čestito i ne vidi. Veliko čišćenje Potpećkog jezera u akciji „Blica“ „Očistimo reke i jezera“, zakazano je za 26. jun, a lokalna samouprava je formirala eko tim koji će rukovoditi akcijom.

Eko tim, Foto: G. Reković

Problem zagađenja Potpećkog jezera je decenijski, a Priboj, na čijoj teritoriji se akumulacija nalazi, ni kriv ni dužan trpi ovo ruglo. Zapravo, otpad koji se ovde sakuplja Lim donosi sa divljih deponija uzvodno, a koje se nalaze uz samu reku u atarima crnogorskih opština Plav, Andrijevica, Berane, Kolašin i Bijelo Polje. Najveći zagađivač ipak je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz sam Lim.

„Najviše otpada se skuplja uz branu Hidroelektrane „Potpeć“, nekada ga toliko ima da se prosto čoveku čini da reka tu nestaje ispod nekakve deponije. Jezero se s vremena na vreme očisti, ali to traje kratko jer ga nove količine smeća koje stiže Limom ponovo zatrpaju. Stručnjaci kažu da 30 odsto plutajućeg otpada, naročito organskog, potone na dno i tu zauvek ostaje. Kada hidroelektrana spusti ustave sve to nakupljeno smeće nastavlja Limom dalje ka ušću u Drinu“, a objašnjava za „Blic“ Goran Reković, predsednik Udruženja građana „Primus Priboj“.

Plastične flaše progutale jezero, foto: Kurir

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović se nada da će predstojeće čišćenje Potpećkog jezera možda biti jedno od poslednjih. Priboj ne može da utiče na deponije sa kojih smeće stiže Limom, ali može da od otpada brani jezero.

„Sa Rafting klubom „Jastreb“ iz Priboja uradili smo projekat o postavljanju sajle. Preostalo nam je da dobijemo dozvole od EPS-a i „Srbijavoda“. Zamislili smo da dva-tri kilometra uzvodno od hidroelektrane postavimo sajle sa čeličnom mrežom koja bi zaustavljala otpad. Smeće koje zaustave čelične mreže će se redovno prikupljati i odnositi na deponiju“, objašnjava Rvović.

Blic, ZOOMUE

You may also like...