Veliki Rzav uskoro specijalni rezervat prirode (VIDEO)

ARILJE – Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno je pokrenulo zaštitu doline reke Veliki Rzav, koja će uskoro postati specijalni rezervat prirode. Procedure su toku, pa će ova reka, u kojoj je zbog nebrige ljudi, dolazilo i do pomora ribe i drugih ekoloških akcidenata, sada biti u potpunosti zaštićena.

Ekološko udruženje “Rzav” iz Arilja, još 2015. godine prosledilo je Zavodu za zaštitu prirode incijativu za zaštitu reke Rzav. Nakon tri godine na ovom području je počelo naučno i stručno istraživanje na terenu. Studija zaštite je rađena uz saradnju sa Priropdno matematičkim fakultetom. Sada je već izvesno da će ova reka biti zaštićena.

“Ovom zaštitom biće sprečeni devastirajući uticaji na prirodu, kao što je seča šuma pod nagibom, vađenje šljunka, kao i nelegalni izlov ribe, odnosno, krivolov,”  kaže Nataša Milivojević, iz Ekološkog udruženja “Rzav” iz Arilja.

Ova odluka na neki način ograničiće negativno delovanje čoveka na prirodu.  Smanjiće negov uticaj na hidrogeološke i hidrološke, kao i ekosistemske odlike celog područja, smtra Đurđe Đuković, iz Udruženja “Rzav”.

“Flora i fauna ovde nisu u velikom “klinču” sa čovekom, jer se čovek suživeo sa priropdom, odnosno, ima neki harmonični odnos prema prirodi. Ipak, imamo neke vrste koje su jako osetljive, koje ulaze u sukob sa čovekom upravo zbog degradacije staništa, kao što je mrki medved i suri orao.”

Zaštita Rzava je značajna i za lokalnu samoupravu.  Očekuju da će ceo proces biti završen u toku sledeće godine.

“Ova odluka znači da se neće moći graditi u zaštićenom području, neče se vršiti bilo kakvi radovi koji će štetno uticati na reku Rzav i životnu sredinu,” kaže Rada Bjekić iz opštine Arilje.

Veliki Rzav, svojim tokom od 66 kilometara protiče kroz pet opština. Ukupna površina koja će biti zaštićena je skoro pet hiljada hektara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.