Vek postojanja škole u Kratovu

PRIBOJ-Osnovna škola “Blagoje Polić” u Kratovu obeležila je jubilej 100 godina postojanja i uspešnog rada.Škola je tako ceo jedan vek svetionik sela, lučonoša obrazovanja,svedok razvoja sela i života u njemu.

  
Škola u Kratovu je počela sa radom oktobra 1922.godine kada je za učitelja postavljen Dimitrije Purić,koji je predavao 12 predmeta,za 51 učenika,u tri razreda. 
foto.opstina priboj

Nakon 15 godina, 1937.godine, kada je škola brojala 211 učenika,za učitelja a kasnije i direktora škole postavljen je Radoman Pajović.Od školske 1960/61.postaje osmorazredna i menja ime u OŠ “Radoman Pajović”.

Od 1965.godine škola u Kratovu ima i sadašnju zgradu i tada dostiže i svoj maksimom po broju učenika 400 đaka u matičnoj školi, sa izdvojenim odeljenjima u Jelači,Pribojskim Čelicama i Breznama.

Po rečima žitelja Kratova, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka,nailazi još uspešnija era i škole i sela,kada na mesto direktora škole, dolazi čovek iz ovog sela,nekadašnji đak škole, uspešni društveno-politički radnik i aktivista sela – Blagoje Polić.

foto.opstina priboj

Na čelu škole u Kratovu Blagoje Polić bio je pune 22 godine,do 1998.kada ga je, u stvaralačkom radu, za svoju školu i svoje Kratovo,zaustavila iznenadna smrt.U znak poštovanja i zahvalnosti,škola u Kratovu od 2004.godine, menja ime u OŠ “Blagoje Polić”.Povodom obeležavanja 100 godina škole, velikom čoveku i uspešnom direktoru, plaketu zahvalnicu njegove škole,Blagojevoj supruzi Ranki,uručila je direktorka škole Jadranka Planinčić.

I nakon 100 godina rada, škola u Kratovu i dalje deli sudbinu svog sela i demografskih kretanja.Kao i u drugim,pre svega seoskim školama Srbije,i ovde broj đaka iz godine u godinu opada,pa škola trenutno broji 27 učenika,ali je i dalje svetionik sela i lučonoša obrazovanja,jer je opremljenost škole, stručni nastavni kadar i kvalitet vaspitnog rada,podignut na visok nivo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.