Veći napon struje za milion korisnika

ZAPADNA SRBIJA – Gradnja dalekovoda sa unapređenjem trafostanica počinje danas. Novi dalekovod u dužini od 60 km između Kragujevca i Kraljeva osiguraće bolju povezanost i veći napon za jedan milion korisnika iz centralne i zapadne Srbije. Nestanci struje usled preopterećenosti postojećeg sistema će biti eliminisani.

Unapređenje će omogućiti da elektrane isporučuju istu količinu struje korisnicima uz manju potrošnju energenata. Opšti kvalitet vazduha će biti značajno poboljšan. Emisija ugljen dioksida će biti smanjena za 10 000 tona godišnje, a ušteda će biti oko 540 000 evra na godišnjem nivou. Biće otvoreno 86 novih radnih mesta tokom izgradnje, kao i u toku perioda održavanja i upravljanja.

elektro mreže
Foto Elektro-mreže Srbije

Realizacijom projekta zameniće se dalekovodna mreža koja je u ovim delovima Srbije dotrajala sa prosečnom starošću opreme od 50 godina.

Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kilovata će u perspektivi omogućiti stabilan rad Reverzibilne Hidroelektrane Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica. Projekat doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

elektro mreže
Foto Elektro-mreže Srbije

Ovaj projekat finansira se kreditom u iznosu od 15 miliona evra, koji je odobrila Nemačka razvojna banka, donacijom EU u iznosu od 6,6 miliona evra.

EUINFONET

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.