Već 58 prijavljenih za plivanje za Bogojavljenski krst

UŽICE – Za 12. plivanje za Bogojavljenski krst na Đetinji do sada se prijavilo 58 Užičana, među kojima su i dve devojke.

„Prošle godine je bilo 94 plivača što je rekord, pozivamo da se sugrađani prijave i ove godine u što većem broju, jer ovo nije takmičenje i svi su pobednici“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević.

Na Bogojavljenje 19. januara ujutru će se služiti liturgije u užičkim crkvama, a litija će od 9,20 časova krenuti od Crkve Svetog Marka, pored Crkve Svetog Đorđa, kroz grad do Gradske plaže.

“Bogojavljenje je veliki praznik, kada se Bog otkrio da postoji kao Sveta Trojica. U bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Crkva Bogojavljenje slavi kao uspomenu na taj dan“, rekao je sveštenik Ljuban Petrović.

Prijava kandidata koji će plivati u nedelju traje do 12 časova u petak 17. januara na klizalištu na Gradskom trgu. Učesnici će u nedelju u 10 časova plivati za Bogojavljenski krst sa leve na desnu stranu Đetinje, ispod brane.

„Lekarski pregledi svih plivača biće u prostorijama ribarskog udruženja od 7 do 10 časova, a svi maloletni moraju imati saglasnost roditelja“, naveo je Dinko Žuvela iz JP Veliki Park.

Bogojavljenski krst je donacija zlatare „Karat“, a najbrži učesnik ove godine dobiće i poklon Blagodarstvenog fonda Svetog Georgija iz Sankt Peterburga krst na lancu i Bogojavljensku gramatu.

Plivanje za Bogojavljenski krst održava se pod pokroviteljstvom grada Užica u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Javnog preduzeća Veliki park uz podršku Crvenog krsta.

You may also like...