Vazduh u Užicu vrlo nezdrav

UŽICE-I ove grejne sezone Užice se suočava sa starim problem zagađenja vazduha koji je, na osnovu poslednjih merenja, kategorisan kao „vrlo nezdrav“.

Zagađen vazduh je veliki rizik za zdravlje građana, posebno najmlađih, a dodatna opasnost je pandemija korona virusa, jer se broj novoinficiranih u gradu stalno povećava.

Prema merenjima, koje je užički Zavod za javno zdravlje obavio 27. novembra, koncentracija PM 10 čestica (smesa dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale), bila je centru grada, kod Narodne biblioteke, 138 mikrograma po kubnom metru. To je više od dva i po puta od vrednosti koja je, državnom Uredbom о uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, ograničena na 50 mikrograma po kubnom metru.

Za dva do dva i po puta je premašena i koncentracija čađi, čija vrednost ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po kubnom metru. Koncentracija te zagađujuće materije, kod zelene pijace, bila je 124, a kod dečjeg vrtića u Sevojnu 103 mikrograma po kubnom metru.

Aerozagadjenje Uzice
foto.zoomue

„Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost napolju. Ostali bi trebalo da izbegavaju produžene i teške napore. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima“, saopštio je užički Zavod.

Kao jedan gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, zbog specifične konfiguracije terena i nedostatka prirodnog provetravanja, Užice je suočeno i sa velikim brojem individulanih ložišta koja, umesto ekološki prihvatljivih energeneta, koriste ugalj i drvo. U gradu je oko 16.000 takvih ložišta, a dodatni problem su i izduvni gasovi iz motornih vozila, čiji broj se stalno povećava.

Iako se smatralo da će gasifikacijom problem aerozagađenja biti rešen, on i dalje postoji. Lokalna samouprava godinama pokušava da ga ublaži snižavanjem cene priključka na gas, koje naplaćuje „Užice-gas“, akcionarsko društvo čiji su osnivači Grad i užičko preduzeće „Jedinstvo“. Priključak trenutno košta 780 evra i domaćinstva mogu da ga plate na 36 mesečnih rata.

Osmišljene su i mere mere energetske efikasnosti, kojima se iz budžeta subvencionišu troškovi zamene stolarije, postavljanja termoizolacije, kupovine kotlova na gas i pelet. Za te mere je ove godine iz budžeta izdvojeno 39,5 miliona, koje je iskoristilo 500 domaćinstava, a naredne je planirano 40 miliona dinara. Osim toga, pri kraju je gasifikacija kotlarnica Gradske toplane, a nastavljeno je i pošumljavanje grada.

Iako nadležni tvrde da su te mere dale određene efekte i ublažile problem u gradu, koji se često pominje kao retka lokalna samouprava u Srbiji koja ima strateške planove za poboljšanje kvaliteta vazduha, to za sada nije dovoljno, što potvrđuje i zimska smog-svakodnevica u Užicu.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.