Vanredno „redovno“ stanje na selu (VIDEO)

KARAN, UŽICE – Vanredno stanje u selu ne oseća se toliko kao u gradu. Ograničeno je kretanje starijih od sedamdeset godina, a ostali sami smanjuju komunikaciju. Vreme je za prolećne radove koji se odvijaju skoro neometano.

Ipak, Milorad i Nada su najstariji u porodici i iako nemaju 70 godina, rešili su da se izdvoje u kuću u brdu gde je manje naroda.

„Sklonili smo se zbog dece i komšiluka i dosta je manji rizik. Ovde je svež vazduh, nema naroda, nemaš s kim da komuniciraš puno, ako neko naidje pozdraviš se na dva, tri metra“, priča Milorad Ostojić.

Njima dvoma ovo nije teško palo. Ove dane od uvođenja vanrenog stanja provode vezujući malinu, a mlađi ih obilaze.

„Poslovi se obavljaju redovno, jer šta bi kad bi stali, ne bi nas tek nigde bilo“, dodaje Milorad.

„Dolazili su mi sin, snaja i unučići, doneli nam hranu i da vide kako smo. A čujemo se telefonom svaki dan“, kaže Nada Ostojić.

Mlađi članovi su u urbanijem delu sela i nastavljaju redovne radove oko kuće. Vanredno stanje, kažu, za sada ne utiče na njihovo svakodnevno funkcionisanje.

„Mi imamo svoje namirnice, a nije problem ni za nabavku poljoprivrednih proizvoda. Meni je veći problem što sam trubač, pa su nam otkazane svirke, ali šta ćemo, moramo poštovati naredbe“, navodi Branko Ostojić.

Da je ipak i u selu oprez pokazuje Danka, koja ima problema sa krajnicima, pa je rešila po preporuci da svakodnevno nosi masku zbog zaštite. A najmlađi od pola dvanaest prate novi tv školski program.

„Dobro objašnjavaju i lako se nauči, jedino što učiteljica zadaje puno domaćeg“, priča četvrtak Bojan Ostojić.

Život na selu se nastavlja redovno, ali uz smanjenu komunikaciju i nadu da se novi virus neće raširiti, jer ih već u junu čekaju i veći poslovi koji zahtevaju radnike na branju malina.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.